Tre öar med olika uttryck
I morgon öppnar Ödesign på Konstmuseet, en samlingsutställning där 64 konstnärer och konsthantverkare från Gotland, Bornholm och Färöarna fyller två våningar.
Böcker. Mai Oerstedt och de andra hantverkarna från Bornholm arrangerar sina verk, som alla visar upp olika sätt att presentera boken "Med liv och själ".foto: tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Ödesign körde igång för knappt ett år sedan, med ambitionen att knyta kontakter och utbyta erfarenheter mellan konsthantverkare på Gotland, Bornholm och Färöarna. I somras ställde 14 gotländska konstnärer och konsthantverkare ut i Grönbechs gård på Bornholm, och tidigare har även konsthantverkare från Bornholm ställt ut på Färöarna.
När alla nu visar upp sig tillsammans blir museet fyllt av uttryck. Utställningen skulle spreta mycket mer om inte öarna var för sig haft ambitionen att knyta ihop sina delar med teman.
De 44 konsthantverkarna från Bornholm håller ihop sin utställning kring sitt bokprojektet "Med liv och själ". Boken innehåller en presentation om varje konsthantverkare, och till utställningen har var och en fått möjlighet att visa upp boken på ett sätt som inte bara speglar personligheten utan även det hantverk man arbetar med.
Då kan det bli en keramikskål på omslaget, som när keramikern Jesper Nielsen presenterar sin version. Eller ett omslag av återvunnet material, som Lise Elvang arbetar med. Knivtillverkaren Henrik Vensild har kört en kniv rakt igenom sin bok, och från knivbladet droppar det guld.
De 14 gotländska konstnärerna och konsthantverkarna samlas under temat "Transformation". En jury har valt ut verk som på något sätt utmanar idén om det traditionella konsthantverket och ifrågasätter den invanda bilden av Gotland.
Ett exempel är Mia Grönkvist Olsson som broderat en tavla med Cementas rykande skorsten i Slite. Tavlan kompletteras med några materialpåsar, så att var och en får en chans att brodera sin egen fabrik.
I en tavla med två barn och en varg presenterar Pia Ingelse några wunderbaum med nya dofter - skinn, päls och rädsla.
När "Transformation" visades på Bornholm samlades alla verken i ett rum. I Visby är utställningen uppdelad i tre rum, som fått olika karaktär. Lite skrämmande är det att gå in i det mörka rummet där Joakim Allgulanders rött lysande solstol drar blickarna åt sig. Helen Schüldts verk "Karamell", som på Bornholm hängde lite romantiskt vid ett fönster, liknar den här gången mer ett fängelsegaller.
- Vi fick ett positivt mottagande på Bornholm. Men den här gången försöker vi visa verken lite annorlunda och förstärka stämningar, berättar Angelica Blomhage vid Konstmuseet.
Från Färöarna deltar sex konsthantverkare som arbetar med textil, trä, metall och keramik. I deras "Form.in" står materialet i fokus. Den färöiska naturen är en stark inspirationskälla, och mer än i Bornholms och Gotlands bidrag känner man en geografisk hemvist.
På Konstmuseet visas även bilder av fotografen Noomi Riedel och musik av Rasmus Borg. De båda besökte Färöarna 2007 och har satt ihop sina intryck i ett bildspel med 20 bilder och 45 minuter musik.
Ösamarbetet sträcker sig även utanför museet. Gocart Gallery visar en utställning med tre konsthantverkare från Bornholm. Det är glaskonstnären Mai Oerstedt och keramikerna Simon Lund Koedfoed och Kumiko Kimbara Asti som ställer ut.
Fotnot: Utställningen på Konstmuseet pågår 7 november 2009- 24 januari 2010. På Gocart Gallery är utställningsperioden 7 november- 24 november.
De gotländska konstnärerna och konsthantverkarna som deltar är Joakim Allgulander, Mia Grönkvist Olsson, Tomas Helleberg, Pia Ingelse, Roland Ingemarsson, Eva Marie Kothe, Birgitta Lindahl, Stina Lindholm, Eva Mozard, Ulla Ragnarsson, Helene Schüldt, Karin Sutare, Anki Wolter och Christine Östergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!