Tre kalkbolag – tre olika strategier

Att bryta kalk är inte en fråga enbart för bolagen som söker och domstolarna som beslutar. Nordkalk, Cementa och SMA Mineral har med tiden fått erfara att så stora ingrepp i naturen som ett kalkbrott innebär behöver förankras hos gotlänningarna.

Foto:

Gotland2019-10-22 11:00

Kalkbrytning har en lång historia på ön. Det finns små täkter i många socknar. I takt med att verksamheten blivit mer storskalig har det blivit nödvändigt att vinna allmänhetens förtroende, och för att förankra sina planer har bolagen valt olika vägar.

För Nordkalk gick det bra i början. Fram till sommaren 2012 hade bolaget fem positiva beslut i domstolar. Med dem i ryggen var behovet av att förankra planerna i Ojnareskogen hos allmänheten inte så stort. När de omfattande protesterna bröt ut i skogen sommaren 2012 mötte demonstranterna inte Nordkalk, utan en kedja av poliser.

Cementa och SMA Mineral har dragit flera lärdomar av kalabaliken i Ojnareskogen. Oron för grundvattnet är lika stor när det gäller Filehajdar som Ojnareskogen. Cementa genomförde därför en annonskampanj inför förhandlingen om nytt tillstånd. Med helsidor i lokaltidningarna och annonser på Helagotland.se berättade bolaget om sina planer att erbjuda Region Gotland mängder av vatten för att lösa bristen på dricksvatten.

Det är kanske en tidsmässig slump, men några veckor innan förhandlingen om fortsatt kalkbrytning tecknade Cementa avtal med regionen om vattenförsörjning. Och en dryg vecka innan mark- och miljödomstolen kom till ön passade bolaget på att bjuda in allmänheten att fira Slitefabrikens 100-årsjubileum.

Nu är det SMA Minerals tur. I dag startar förhandlingen i mark- och miljödomstolen om täkten i Klinte, och inför den har bolaget valt total transparens. På bolagets webbplats har alla handlingar som lämnats till domstolen lagts ut; bolagets egna inlagor, skrifter från myndigheter och övriga intressenter. Totalt över 100 dokument. Här finns allt för den som vill sätta sig in i planerna för brytningen i Klinte.

I maj arrangerade SMA Mineral en diskussionskväll på Rondo. Den spelades in och finns nu att se på bolagets Facebooksida.

Mark- och miljödomstolen låter sig sannolikt inte påverkas av annonskampanjer och transparens. Men kanske allmänheten gör det. Vem gillar inte ett bolag som är beredd att lösa vattenkrisen på Gotland, och ett bolag som bemödar sig att svara på allt, till och med påståendet om att SMA inte är svenskt utan ägs av ett bolag i Holland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!