Under de mer än 15 år som Region Gotland ansvarat för snöröjning och dammbindning har många av de privata väghållarna inte skött sina vägar. Det bekräftades när tekniska förvaltningen i somras gjorde en besiktning av enskilda vägar på norra Gotland.
- Tre fjärdedelar av de vägarna klarar inte kraven och så är det enligt våra arbetsledare på resten av ön också, säger Leif Thomsson, enhetschef för gator och vägar.
Totalt behöver alltså mer än 800 vägar åtgärdas. De måste breddas, siktröjas eller höja bärigheten. Under besiktningen upptäcktes även flera vägar som var avstängda med skyltar eller bommar, trots att stöd från regionen innebär att vägen måste hållas öppen.
"Bra regler"
Leif Thomsson och hans personal välkomnar de nya reglerna som bland annat ställer krav på körbanans bredd, hur hårt tryck vägen ska tåla och hur stora ytor ska hållas fria på varje sida av vägen.
- Standarden på vägarna måste bli bättre. Vi ska fram med tunga fordon för snöröjning och slamtömning, och renhållningen ska ha utrymme för sina sopbilar, säger han och tillägger:
- Som det är nu får vi skäll från två håll. Entreprenörerna klagar för att vägarna är i så dåligt skick att fordonen tar stryk, och de boende längs vägen för att snöröjningen är för dålig. De kan ringa och begära ersättning för stängsel och annat som stått alldeles för nära vägen och skadats när vägen röjts.
Får väghållarna ordning på sina vägar till årsskiftet, då de nya reglerna börjar gälla?
- Nej. Jag tror att många inte klarar det, och då får de boende längs vägen beställa privat snöröjning, säger Leif Thomsson.
Räddningschefen Dick Svennefelt välkomnar en standarhöjning på de enskilda vägarna, men tror samtidigt att de nya reglerna kan ge problem för utryckningsfordonen. Det kan bli svårare att komma fram till dem som behöver hjälp.
Han påpekar ändå att någonstans måste man dra gränsen för Region Gotlands ansvar.
- Det är upp till var och en att bo var man vill, men då har man även ett eget ansvar att se till att det finns en farbar väg till fastigheten. På samma sätt som man skyddar sig med brandvarnare och brandsläckare ska man se till att räddningsfordon kan komma fram, säger han.