Tre års reklamationsrätt och inget köptvång på gratisprov

Kommunens två konsumentvägledare arbetar med allt från återköp av julklappar som inte passar, till skuldsanering.
På tisdagskvällen föreläste konsumentvägledaren Ann-Marie Larsson om konsumentens rättigheter och skyldigheter.

Gotland2006-10-18 06:00
Ann-Marie Larsson har sedan 1990 arbetat som konsumentvägledare i Gotlands kommun, på tisdagskvällen föreläste hon på restaurang Hwitstjärna, om stora och små konsumentfrågor hon möter i sitt arbete.
Till konsumentvägledarna kan man vända sig med klagomål, om allt från att handlare inte sätter ut priserna på varorna i skyltfönstren, vilket de har skyldighet att göra, till oseriösa försäljningsmetoder via brev och telefon.

Ja innebär inte nej-tvång
- Ett stort problem i dag är telefonförsäljning, de säljer kalsonger, strumpor och naturläkemedel, säger Ann-Marie Larsson.
Just gratisprover av naturläkemedel, som sedan följs av dyra paket som skickas hem i brevlådan, på grund av att det i välkomstpaketet stått att du som konsument ska tacka nej om du inte vill ha fler försändelser, är ett vanligt problem. Som konsument har du dock rätten på din sida, menar Ann-Marie Larsson.
- Om du har sagt jag till ett gratisprov behöver du inte handla resten, du har ingen skyldighet som konsument att höra av dig till dem och säga att du inte vill ha ett preparat, du har inte ingått ett avtal med dem, säger Ann-Marie Larsson.

Tre års reklamationsrätt
Handel med varor och tjänster mellan företag och privatpersoner regleras av konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen.
- Det kan man inte avtala bort, säger Ann-Marie Larsson.
Som konsument är det viktigt att känna till sina rättigheter, bland annat har man under hela tre år rätt att gå tillbaka med en vara som är defekt. Däremot är det viktigt att göra detta så snabbt som möjligt efter att felet har upptäckts.
- Man ska reklamera inom två månader efter det att man upptäckt felet, säger Ann-Marie Larsson.

Gäller även utan garanti
Konsumentköplagen gäller oavsett om det finns någon garanti på varan eller inte.
- Garantin innebär att jag som konsument inte behöver bevisa något. Har garantin gått ut har jag ännu möjlighet att klaga, men då är det hos konsumenten som bevisbördan ligger, säger Ann-Marie Larsson.
Mer än hälften av konsumentvägledarnas tid går dock åt till råd om hushållsekonomi och då handlar det ofta om skuldsanering.

Fri efter fem år
- Det behöver inte alls vara så att man har varit ovarsam, det kan räcka med att man köpte hus i början av 90-talet, när räntorna höjdes kraftigt och bankerna var snabba med att sälja på exekutiv auktion.
Ann-Marie Larsson menar att för den som en gång blivit skuldsatt är vägen tillbaka lång och svår, men det finns möjlighet att efter beslut från tingsrätten, få genomgå en skuldsanering.
- Då får man leva på existensminimum i fem år och betala tillbaka så gott man kan, sen är man fri, säger Ann-Marie Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om