Travande inledning på sportlovsveckan

För gotlandsrussen Soli och shetlandsponnyn Herculez, blir det en intensiv första halva av sportlovsveckan. De är nämligen utvalda som körhästar när Gotlands travskola har öppet hus.- De är riktigt lugna och passar bra, säger Elin Westerlund, travskolansvarig.

<7GT_Bildrubrik>körskola</7GT_Bildrubrik>. Gotlandsrussen Soli, Linnea Magnusson och ledaren Alexandra Hellgren i rockarden, som träningsvagnen kallas. Sulky är namnet på tävlingsvagnen.

<7GT_Bildrubrik>körskola</7GT_Bildrubrik>. Gotlandsrussen Soli, Linnea Magnusson och ledaren Alexandra Hellgren i rockarden, som träningsvagnen kallas. Sulky är namnet på tävlingsvagnen.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-02-28 04:00

En som är nyfiken att prova på trav under sportlovet, är Linnea Magnusson, åtta år. Hon har ridit tidigare och har en enkel förklaring till varför hon tycker om hästar.

- De är söta, och för det mesta snälla. Här är alla hästar snälla. Att rida på ryggen är roligast, säger hon.

Rebecca Johansson, åtta år, som även hon har tidigare erfarenhet av hästar, tycker annorlunda.

- Det är roligare att köra i vagn.

Hon berättar att hon gärna skulle ha en egen häst.

- Helst ett russ. De är lagom långa, säger Rebecca.


Travskolan återuppstår
Efter att ha lagts ner i höstas, återuppstår Gotlands travskola från och med nästa vecka. Under sportlovet, fram till och med onsdag, finns möjligheten för barn från fem år och uppåt, att prova på trav.

- Tidigare var det mer som en fritidsverksamhet, nu blir det mer uppstyrt, med ett tvåtimmarspass en gång i veckan och regelbunden teori, för att de ska lära sig om hästen och hästskötsel. Gotland är hästtätast i Sverige och kan vi locka de som redan har ett hästintresse har vi kommit långt, säger Elin Westerlund.


Bara tjejer
Samtliga provdeltagare under måndagsförmiddagen är tjejer - en tämligen vanlig syn när det gäller hästsport i Sverige. Det är Elin Westerlund medveten om och det är något de jobbar med att förändra.

- Vi försöker få in mer killar. Det är bland annat därför som vi har Nils här, som en av ledarna. Jag tror att det är lättare för killar att prova på, när de ser en annan kille som ledare, säger hon.

På elitnivå ser det annorlunda ut - där är det övervägande män som tävlar.

- När tjejer skaffar häst och upptäcker att den inte passar för trav, utan någon annan gren, behåller de ändå hästen. Killar skaffar en ny häst som är bättre lämpad för trav, de är duktigare på att satsa på ridsport. Däremot är de flesta av ledarna tjejer, säger Elin Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om