Det är mycket trångt i den bortre delen av Almedalsbibliotekets foajé när Naturskyddsföreningen ordnar klädbytardag.
Klädbytardagen är en nationell företeelse och pågår samtidigt på 87 platser i landet. Gotland är med för tredje året, andra året officiellt, förklarar Erik Rudstedt. Första gången var det några privatpersoner som arrangerade det hela och föreningen valde att hänga på.
Upplägget är enkelt. Först lämnar man in max fem plagg som man tröttnat på. Var och en får lika många biljetter som inlämnade plagg och sedan är det bara att byta till sig något annat, ett plagg per biljett.
– De flesta har lämnat in fem plagg, men det brukar bli kläder över. De går vidare till olika organisationer, i år är det second hand-affären Gåvan som får det som blir över, säger Erik Rudstedt.
Anna Persson och Ellen Akergren har gjort fynd. Foto: Rolf Jönsson.
Anna Persson och Ellen Akergren har varit med förut. De har gått lite åt sidan för att titta lite mer noga på sina fynd innan de bestämmer sig. Tre plagg var har de hittat.
– Det är väldigt mycket folk och svårt att komma fram, säger Ellen Akergren.
– Jag hoppas att det har lite större yta nästa år, fyller Anna Persson i.
Fyndar till familjen
Kickan Holmberg byter till sig kläder till hela familjen, några skjortor till mamma, byxor till tonåringen och shorts till den yngre i familjen.
– Jag höll på att ta något som jag själv hade lämnat! säger hon och skrattar.
Det är första gången hon är med och är förvånad att det är så många unga där.
– Miljömässigt är det ju väldigt bra. Man behöver ju egentligen ingenting, bara byta med varann, säger hon och samlar ihop sina plagg från foajéns flygel.
Ja, majoriteten är nog unga kvinnor, men alla åldrar och kön finns representerade i trängseln.
Alma Dahlström och Elvira Levin har svårt att välja. Foto: Rolf Jönsson.
Foajéns flygel är ständigt täckt av nya plagg. Nu är det Alma Dahlström och Elvira Levin som brer ut sina fynd. De har svårt att bestämma sig.
– Vi har hittat massor, säger Elvira Levin.
– Lite för mycket, säger Alma Dahlström.
Bara fem plagg var får de ta med sig och de hjälps åt att välja, några måste lämnas kvar.
Alma Dahlström brukar handla sina kläder på second hand-butiker.
– Det är mycket bättre, där kan man hitta roliga och udda saker som inte alla andra har. Och så är det miljövänligt och billigt också, säger hon.