Regeringen vill att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till 30 september 2021. Den trädde i kraft 1 juli 2020 och i nuläget gäller lagen till den sista maj 2021, men regeringen anser att en förlängning krävs för att förhindra smittspridningen. Lagen lägger ett stort ansvar på serveringsställen att minska risken för smittspridning och trängsel i lokalerna. Det är Region Gotland som ansvarar för tillsynen, och tisdagens besked var inget de kände till på förhand.
– Men vi har inte trott att det är omöjligt att det kan förlängas. Utmaningen för oss blir att skala upp och rekrytera till sommaren, säger Andreas Larsson, chef på enheten för livsmedel- och alkoholtillstånd på Region Gotland, som berättar att tillsynen just nu är kraftigt reducerad då många verksamheter har stängt.
Magnus Larsson, ordförande för Gotlands krögarförening, anser inte att just lagen om smittskyddsåtgärder har störst påverkan på krogarna.
– Det viktigaste är hur smittspridningen utvecklas. Jag hoppas att den kan hållas på den låga nivå vi på Gotland har just nu, för då finns alla förutsättningar för att vi kan ha mildare restriktioner under våren och sommaren, säger han.
Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, är inte förvånad över regeringens förslag.
– Jag är glad att beskedet kommer i tid. Samtidigt önskar jag att regeringen är lyhörd och man kan lätta på restriktionerna om smittspridningen avstannar och vaccineringen har effekt, säger hon.
Hur våren och sommaren blir för de gotländska krögarna beror även på andra faktorer, så som om maxantalet på fyra personer per sällskap och försäljningsstopp på alkohol efter klockan 20, kvarstår.
– Förutsatt att de restriktionerna inte finns kvar tror jag att det kan bli en relativt bra sommar. Men självklart påverkas försäljningen av hur många gäster man kan ta in, säger Frida Ganshed.
När restauranger och barer bara kunde ta in ett begränsat antal personer förra sommaren uppstod istället trängsel utanför på stan. I år ska dock det begränsas genom den nya tillfälliga pandemilagen.
– Det kommer att ställa krav på länsstyrelsen i sin tillsyn och vi behöver hitta ett bra sätt för hur vi köar. Det är något vi i näringen kommer att diskutera, säger Frida Ganshed.