Trafikverket: Geab försenar fartkameror

Gotlands Energi är den aktör som i nuläget fördröjer införandet av åtta nya fartkameror på Gotland, det menar Trafikverket som länge stått beredda att montera upp kamerorna.

Våren 2018 arbetade Trafikverkets underentreprenörer med att förbereda för de nya kamerorna. Men det som saknats fram tills nu är elen.

Våren 2018 arbetade Trafikverkets underentreprenörer med att förbereda för de nya kamerorna. Men det som saknats fram tills nu är elen.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-24 06:30

Hösten 2017 togs beslutet. På Gotland är det Toftavägen (väg 140) som ska prioriteras trafiksäkerhetsmässigt genom att få åtta nya hastighetskameror. Lagom till sommaren 2018 var Trafikverket klara med sina åtgärder inför utplaceringen av kamerorna. På åtta ställen byggdes fundament, vägräcken och elskåp runt platsen för kamerorna. Men efter det har inte mycket hänt som syns. Några kameror är inte på plats än.

Från Trafikverket kommer nu beskedet att allt hänger på elnätsägaren Geab, där bollen nu ligger att koppla in kamerorna på elnätet.

– Trafikverket är helt beroende av när elnätsägaren har tid och möjlighet att prioritera arbetet med el-anslutning. Fem av de åtta platserna på väg 140 har fått el framdragen hittills och där hoppas vi kunna montera upp kameror nu under hösten. För de tre återstående platserna har vi inte fått något svar från elnätsbolaget hur statusen ser ut, säger trafiksäkerhetssamordnare Anna-Sofia Welander.

Från Geabs sida menar elnätschef Kalle Blomberg att Trafikverket hanteras som vilken annan kund som helst som vill koppla upp sig på ledningsnätet. Att det handlar om fartkameror är inget som gör att åtgärderna lyfts högre upp i ärendehögen.

– Finns det en beställning hos oss om en anslutning så jobbar vi med den, och information om exakt hur långt man kommit är något vi bara delar med kunden i fråga, det är inget vi uttalar oss om vid sidan om, säger Kalle Blomberg.

Senast Gotland fick fasta fartkameror var för 13 år sedan då de första två sattes upp i Roma. Längs väg 140 ska de åtta kamerorna placeras vid Vibble, Västerhejde, Stora Homa, Dyple, Tofta strand, Tofta södra, Kovik samt Lilla Varbos. 

De åtta kamerornas tänkta placering längs Toftavägen.
De åtta kamerornas tänkta placering längs Toftavägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!