Träff med tips som förbättrar situationen för hörselskadade

Ett 20-tal personer kom till den träff som Hörselskadades distrikt på Gotland anordnade på Amurangen i Visby onsdags kväll.
De som infunnit sig fick under kvällen många goda tips som kan förbättra situationen för de som har någon form av hörselskada.
Och de som hör illa är fler än man tror.

Gotland2003-05-09 04:00
Monica Glimfalk, kampanjsamordnare för den pågående HRF-kampanjen, kunde berätta att det nu finns mer än en miljon hörselskadade i landet.
En vanlig missuppfattning är att det nästan bara är äldre personer som drabbas, men det är en klar felsyn. Det är lika många i arbetsför ålder som drabbats. För en del är handikappet så stort att det blir förtidspensionering och dessa förtidspensioner kostar miljardbelopp.
Av de 236 Hrf-medlemmarna på ön är en fjärdedel i yrkesverksam ålder (16-64 år).
En av programpunkterna bestod i att Lilian Wickholm, Arbetsförmedlingen hörsel i Uppsala, berättade om vilka möjligheter till hjälp det finns för såväl anställda som arbetslösa.
För gotlänningarnas del är det just Arbetsförmedlingen hörsel i Uppsala som gäller.
Lilian Wickholm berättade bland annat om den speciella rehabilitering man kan ge åt tinnitusdrabbade, eller rättare sagt åt de som har tinnitus som sitt stora problem men också lider av hörselnedsättning och/eller ljudöverkänslighet.
<span class=MR>Time-out</span>
Det handlar då om en treveckorshabilitering i Uppsala, en form av "time-out" för de drabbade.
I Uppsala får deltagarna ingå i en grupp på sex personer, som får vara med om gruppsamtal, får lära sig avslappning och får ägna sig åt friskvård. De får också arbetsvägledning och vistelsen utmynnar i en personlig utvecklingsplan.
­ Alla tycker att det är bra att komma ifrån sin invanda miljö ett tag, berättade Lilian Wickström.
Man upplever det också som skönt att vara i en miljö där man inte behöver förklara sitt handikapp utan får full och snabb förståelse.
­ Vi som har fått rehabiliteringen är jättenöjda, intygade en av deltagarna.
Carin Larsson, som genomgått rehabiliteringen, berättade också om den.
Hon berättade också att hon på Internet hittat ett nätverk för hörselskadade dit man kan skriva in frågor, som sedan sprids till alla nätverksmedlemmar. Det förekommer alltså en livlig korrespondens och diskussioner.
­ Det är jättespännande, intygade Carin Larsson.
<span class=MR>Hörselslingor</span>
En fråga som togs upp på träffen var förekomsten av hörselslingor. Det konstaterades att hörselslingor i allmänhet finns och fungerar i kyrkorna. Men i allmänna lokaler i övrigt är det lite si och så. I många lokaler finns det skylt som berättar att slinga finns, men det är inte alltid den är på.
En skärpning önskas således bland de som sköter allmänna lokaler.
En fråga som inte fick något svar var denna:
­ Hur är det med den pågående filmfestivalen. Har dom tänkt på oss hörselskadade?
Onsdagskvällens träff var nummer två i en serie på tre. Nästa träff, den 20 maj, kommer att handla om tekniska hjälpmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om