Torkan riskerar halvera årets spannmålsskördar
Årets torka är den värsta på många år. Visby har bara fått en enda procent av det regn som normalt brukar falla under juli och situationen är ungefär den samma på hela ön.
Juli månad har varit ovanligt torr i hela landet och Gotland tillhör de hårdast drabbade delarna.
- Det verkar som att Gotland och kanske Smålandskusten har det torrast, där är det extremt och nederbörden ligger på mellan en och tio procent av det normala. Ni ligger nog nästan sämst till, säger Isagel Cedefamn, meteorolog på SMHI.
På de platser på Gotland där SMHI genomför mätningar har det hittills bara kommit cirka en millimeter regn under hela juli, vilket är långt under det normala.
- Om man tittar på juli, så här långt, så har till exempel Visby bara fått en procent jämfört med vad som är normalt. Det är väldigt torrt, säger Isagel Cedefamn.
På Hoburgen har det hittills under juli bara regnat 0,9 millimeter och kommer inte regnet snart kan i år bli den torraste sommaren sedan mätningarna började 1879 och slå rekordet från 1944, då endast en enda millimeter regn föll under hela juli.
Att de genomsnittliga temperaturerna under juli dessutom legat en upp till fem grader över det normala, på Gotland, försvårar ytterligare situationen.
Växtrådgivare
Göran Qviberg har under sina 23 år som växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet, sällan sett en så förödande torka.
- Det är ofta problem och folk är vana vid att det är torrt, men det finns gradskillnader i helvetet och i år är det åtskilliga grader varmare än vad det brukar vara, säger han.
Torkan drabbar framförallt öns spannmålsproduktion.
- Det har varit andra år då det varit torrt, men nu kommer torkan i en extra känslig period. Det är en jädra katastrof. Det blir halverad skörd av spannmål, skulle jag tro och ingen återväxt på vallarna, säger han.
Juli är en känslig period för spannmålet, det är då axen och själva sädeskornet ska växa och mogna, men avsaknaden av regn och de höga temperaturerna, gör att säden brådmognar och kärnorna blir små.
- Spannmålet har först en vegetativ fas och har nu gått över i en generativ fas, då de är i stort behov av vatten, säger Göran Qviberg.
Foderbrist
Det som framförallt oroar Göran Qviberg är den annalkande bristen på foder till lantbrukarnas djur.
- Det fattas foder till djuren och det här är ett djurlän. Grisuppfödarna får problem med foder och kobönderna kommer också att få stora problem. Det är så torrt att de djur som går på bete, knappt har något att äta och då får man stödutfodra av det som de skulle äta sen.
Resultatet, befarar Göran Qviberg, kan bli att lantbrukarna tvingas slakta sina djur till följd av foderbristen.
Hoppas på betorna
Spannmålet står alltså inte att rädda, inte heller vallarna, men än sätter Göran Qviberg ett visst hopp till andra grödor.
- Det jag framförallt hoppas på är sockerbetorna och potatisen, det kan, om det kommer regn, ordna sig, men spannmålet kan vi glömma, det hjälper inte med något regn nu.
Kanske kan lite regn också vara att vänta till helgen.
- Det ser ut att vara lite ostadigt väder på gång från helgen som kommer och framåt, så de sista dagarna i juli kan det komma lite regn, säger Isagel Cedefamn på SMHI.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!