Torkan försämrar skörden på Gotland - läget akut för bönder med betesdjur
Den ihärdiga torkan början bli olidlig och hotfull för de gotländska bönderna.Skörden är redan nu mindre än normalt.- Det är givetvis högst bekymmersamt, säger Ola Lindwall vid LRF Gotland.
Dessutom gav den första skörden inte alls lika mycket som den brukar göra.
- Redan nu kan vi konstatera att det här årets skörd inte kommer att bli vad den brukar vara, säger Ola Lindwall, som tidigare var regionchef för LRF Gotland.
Hur mycket mindre skörden blir i slutänden vill han inte spekulera kring, inte heller vilka ekonomiska bakslag torkan ger bönderna på ön.
Med den värme (om cirka 25-30 grader) som varit på Gotland den senaste månaden skulle det egentligen ha behövts 30 millimeter regn i veckan, för att skörden skulle bli optimal. Istället har regnet helt lyst med sin frånvaro i flera veckors tid.
Enligt Ola Lindwall behövs ett par dagars kontinuerligt regnande, om en andra skörd ska kunna tas.
Önskas: milt, men envist regn.
- Bäst hade det varit om det kom så där lagom mycket. När åskskurarna kommer in över ön, med hastiga regnskurar som följd, så rinner det mesta nämligen bara bort eftersom marken inte hinner inte ta upp vattnet. Men får vi ett mjukt regn, med mellan 30 till 50 millimeter nederbörd under den närmaste veckan, så kan andra skörden kanske bli bra, säger Ola Lindvall.
Han fortsätter:
- Men det är svårt att säga ändå. Ibland blir skörden bättre än befarat, ibland inte lika bra som förväntat. Dessutom är det inte heller bara en fråga om kvantitet, utan också om kvalitet.
Drar ner
Vad konsekvenserna av den extrema torkan blir i slutänden vet alltså ingen ännu, men för de gotländska spannmålsproducenterna bör situationen i det långa loppet kunna klaras ut, menar Ola Lindwall. Skälet till detta är att produktionen på Gotland ofta överstiger behovet av utfodring.
Om torkan håller i sig så pass länge att även den andra höskörden blir förstörd, måste åtgärder dock sättas in för att bönderna och deras djur ska klara den kommande vintern.
- Det har hänt att gotländska bönder köpt foder från andra ställen i landet, men det hör till ovanligheterna. Istället anpassar de sig ofta genom att dra ned på djurantalet, säger Ola Lindwall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!