Toppbetyg för äldrevården

Gotland har två utdömda äldreboenden, men ändå får äldrevården så bra betyg att kommunen rankas bland de 20 bästa i landet. Och det till en kostnad som ligger under riksgenomsnittet.

Gotland2009-11-12 04:00
Ännu dröjer det innan utdömda Klostergården och Östersol ersatts av nybyggen. Men den jämförelse Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gjort mellan landets kommuner visar ändå att ön har bra vård och omsorg av äldre.
Gotland är bland landets 20 bästa kommuner, kommer SKL fram till efter att ha mätt äldrevården med 28 indikatorer. Det som undersökts är bland annat vad de äldre tycker om hemtjänsten, maten, social samvaro och aktiviteter, information, och vad de med särskilt boende tycker om sin tillvaro. Till det har lagts uppgifter om läkemedelsanvändning, fallolyckor, vårdkostnader och personalens utbildning.

En tredjedel grönt
I redovisningen har resultaten färgmarkerats; grönt om man är i den bästa fjärdedelen, gult för mittplacering och rött om man hamnar i den sämsta fjärdedelen.
Av de 28 indikatorerna får Gotland grönt på nio. De äldre gillar maten från hemtjänsten, och hemtjänsten får även klart godkänt för sina aktiviteter och den sociala samvaron.
I de särskilda boendena uppskattar de äldre den sociala samvaron och aktiviteterna. Helhetsbetyget för det särskilda boendet är grönt, informationen om det likaså. Fast maten får inte samma toppbetyg som i hemtjänsten.
Högt betyg blir det även för den låga användningen av läkemedel. 9,3 procent av de äldre på Gotland använder mer än tio läkemedel samtidigt, och det är lågt i jämförelse med rikssnittet (12 procent)
Även användningen av psykofarmaka är låg. Bara 2,9 procent av de över 80 år använde mer än tre preparat samtidigt (rikssnittet är 5 procent).

Bäst i landet
På ett område är Gotland bäst i landet. Att ha ett informerande samtal med en döende är ett mått på vården i livets slutskede. Samtalet har ett stort värde, eftersom det ger den döende en möjlighet att själv fatta beslut om den återstående tiden. På Gotland fick under förra året 93 procent av de döende veta att döden är nära förestående. I genomsnitt i landet får bara 30 procent ett sådant samtal.
Gotlands kommun har bara en rödmarkering, och den gäller också vård i livets slutskede. Här gjordes inte en enda smärtskattning av döende under sista levnadsveckan. Men det är ett bottenbetyg som Gotland delar med många andra kommuner.

Låg kostnad
Gotland toppar alltså bara en av de 28 jämförelserna, men håller ändå en så jämn och hög kvalitet att kommunen rankas bland de 20 bästa. Och det till en förhållandevis låg kostnad. När SKL jämför kostnaden för äldreomsorgen hamnar Gotland på 37:e plats bland landets 290 kommuner.
Utgifterna för särskilt boende och insatser i ordinärt boende är lägre på Gotland än riksgenomsnittet. Här kostar det särskilda boendet drygt 500 000 kronor per brukare, och insatserna i ordinärt boende knappt 180 000 kronor per brukare.
Det är tredje året SKL jämfört äldrevården. På Gotland har man tagit hänsyn till tidigare resultat. Bland annat tillkom "fixartjänsten" efter det att statistiken avslöjat att Gotland har många fallolyckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om