Tomtemor höll koll på fotarbetet
Julen kan kännas långt borta när solen värmer och det är flera plusgrader, men när det är skyltsöndag då infinner sig julstämningen ändå.
Önskelistor. Anna-Lena Lisspers tog med sin barnen Tyra, Emil, Svea och Olof till julskyltningen. Alla fick lämna sina önskelistor till tomten och varsin julgranskaramelll.
Foto: Rolf Jönsson
De trånga kullerstensgatorna kantas av marschaller och skolklasser som säljer varmkorv och hembakt. Torget fylls av dansande barn. Lottorna säljer lotter och julgranskarameller. Kommunalråd med olika partibeteckningar trängs i samma lilla torg-stånd och bjuder alla förbipasserande på glögg. Och där sitter tomten och bara väntar på att få ta emot barnens önskelistor.
Det drar ihop sig till jul i Pepparkaksstaden.
Ärende till tomten
Anna-Lena Lisspers gav sig ut på stan med sina fyra barn. Minstingen Olof är bara en månad, men Anna-Lena och storasyskonen ville uppleva julskyltningen:
- Visst är det lättare att vara hemma, men det är roligare att vara här, säger Anna-Lena, medan hon handlar julgranskarameller till hela svärmen.
Emil, 6 år, Tyra, 4 år, och Svea, 1 år, ville inte dansa runt granen, men de hade ärende till tomten. Han satt utanför leksaksaffären och såg till att önskelistorna kom på lådan. Tomten själv, som andra tider på året går under namnet Conny Skoog, är en av 15 svenska tomtar som godkänts och auktoriserats av S:t Claus of Greenland Foundation - så det blev nog ordentligt gjort.
Julafton på konstauktion
För konstintresserade julskyltningsbesökare blev det rena rama julafton när Öppna ateljéer drog igång sin konstauktion på Konstmuséet. Här såldes konstvinster som ingått i Öppna ateljéers lotterier under de senaste åren, men som blivit kvar när lotten inte sålts.
Auktionen skulle ge Öppna ateljéer lite extra klirr i kassan.
- Vi får inga bidrag från EU och kommunen längre, så alla pengar vi får in går till verksamheten, förklarar Annika Marusarz från Öppna ateljéer.
Auktionisten Lars Bäckman hade klätt sig fin i frack och han gjorde vad han kunde för att pressa fram bra bud, men auktionen låg lite avsides och publiken var inte tillräckligt stor för att ge konstverken de bud som de förtjänade.
Skyltsöndagen är viktig
Skolklasserna verkade nöjda med sin försäljning. Klass 6 på S:t Hansskolan hade med föräldrarnas hjälp bakat, kokat knäck och bundit kransar och från sin plats i hörnet på den egna skolgården hade de ett utmärkt försäljningsläge.
- Vi sparar till en klassresa i slutet av 6:an, men vart vi ska åka har vi inte bestämt ännu, berättar Nina Egic.
Lika nöjd var Maria Ekman i inredningsbutiken Village, ett stenkast från Stora torget.
Hon har ett av de rejälaste skyltfönstren i stan och lägger ned stor omsorg på att det ska bli fint. I år har hon satsat på ett adventstema, med fyra ljusstakar, men det hinner att ändra sig flera gånger innan jul.
- Julskyltningen är jätteviktig. Helst vill man komma på någon riktigt fyndig idé. Skyltsöndagen är också viktig för oss, då kommer det väldigt mycket folk till Stora torget, berättar Maria.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!