Tomas Jansson köpte Janssons Express

Tomas Jansson har köpt konkursboet efter Janssons Express. Det innebär att företaget stannar i familjen.
- Jag fick ett bra bud som innebär att kärnan i verksamheten säkerställs, säger konkursförvaltaren Bengt Loquist.

Gotland2005-03-26 06:00
Hur mycket konkursboet sålts för vill han inte avslöja nu.
- Det handlar om sexsiffriga tal, säger han och berättar att han gav rådet till köparen att inte trassla med småslantar.
Tomas Jansson har ensam köpt konkursboet.
- För dagen är det så, men jag antar att han bildar ett aktiebolag där fler kan vara delägare, säger Bengt Loquist.

Gick i konkurs
Företaget gick i konkurs den 9 mars och har varit ute till försäljning. Då fanns det 30 bilar på rull i företaget och ett 40-tal anställda på lönelistan. Tillgångarna i företaget är goodwill, hyreskontrakt, inventarier, några bilar och lager samt boets rätt till firmanamn och telefonabonnemang. Anbud har begärts in till senast den 4 april men med reservationer för att konkursboet kan säljas innan anbudstiden gått ut. Det finns cirka 2 miljoner kronor i fordringar.
- Nu för tiden har konkursförvaltaren kniven på strupen, säger Bengt Loquist som förklarar att han har bara en månad på sig att sälja boet efter de nya regler som trädde i kraft för drygt ett år sedan.
Hur många anställda som får jobb i det nya företaget kan han inte säga.
- Det finns alltid en strävan att så många som möjligt ska få en anställning men det beror på hur många uppdrag nya ägaren kan få, säger han.
- Janssons Express har ett grundmurat rykte som skickliga flyttkarlar. Kärnan i verksamheten är de erfarna gubbarna, säger han.
Ombudsmannen för fackförbundet Transport, Christer Söderlund, är inte helt nöjd med försäljningen.
-Framför allt hade jag sett att köpet gått genom oss. Vi måste veta vad som händer och sker eftersom det finns lagar och paragrafer som ska följas, säger han.

Facket missnöjt
Han är inte hellre riktigt nöjd med att företaget stannar inom familjen.
- Det hade varit bättre om företagets sålts till någon annan. Tomas Jansson har varken pengar eller utbildning att driva ett företag, säger Christer Söderlund, som tycker att man är tillbaka på ruta ett.
Han berättar att det funnits minst två andra spekulanter som lämnat bud på företaget. De har främst varit intresserade av magasinshanteringen.
Bengt Loquist ser fördelar med arrangemanget.
- Just att Tomas Jansson är närstående gör att han vet vem som har saker magasinerade, säger han och påpekar att försäljningen varit konkurrensutsatt genom annonser i tidningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om