Tog grus från järnåldersgravar – i naturreservat

Någon eller några personer har bedrivit täktverksamhet och schaktat grus från ett järnåldersgravfält inom ett naturreservat på Gotland. Nu polisanmäler länsstyrelsen händelserna.

Arkivbild. Visar inte det aktuella gravfältet.

Arkivbild. Visar inte det aktuella gravfältet.

Foto: Niklas Holm

Gotland2024-02-10 17:55

Länsstyrelsen på Gotland har beslutat att polisanmäla en eller flera personer misstänkta för miljöbrott och brott mot kulturmiljölagen. Anledningen är att en markägare bedrivit täktverksamhet utan tillstånd inom ett område som bland annat omfattas av strandskydd och föreskrifter för naturreservat.

Enligt länsstyrelsens utredning ska täktverksamheten ha påbörjats redan på 90-talet, men flygfoton visar att täktverksamheten utvidgats under åren utan att ha prövats i enlighet med bland andra strandskyddsbestämmelser, naturreservatet Gotlandskustens föreskrifter, eller kulturmiljölagen för den delen.

"Länsstyrelsen anser att åtgärden är allvarlig därför att täktverksamheten har utförts utan tillstånd i närheten och inom ett fornlämningsområde samt inom ett område med utökat strandskydd."

Fornlämningen består av ett gravfält från järnålderns andra hälft, och ska enligt länsstyrelsen vara en välbesökt plats. När myndigheten gjorde platsbesök i somras kunde de konstatera att schaktningen av grus utförts inom gravfältet, och därigenom skadat fornlämningen. 

Något tillstånd enligt kulturmiljölagen har inte beviljats, men markägaren, som säger sig inte vilja skada vare sig natur- eller kulturmiljövärden – hänvisar till ett äldre tillstånd för husbehovstäkt som länsstyrelsen menar inte ens gäller aktuell fastighet, än mindre medger tillstånd till ingrepp i fornlämning.

Enligt länsstyrelsen anmäldes grustäkten redan 2018 på grund av att det saknades tillstånd, men förundersökningen lades av oklar anledning ned. Det framgår dock att fastighetsägaren, som nu polisanmälts, sedan tidigare uppmärksammats på att åtgärderna inte varit tillåtna, men har ändå fortsatt bryta grus.

Nu pågår flera parallella utredningar inom länsstyrelsen, förutom myndighetens åtalsanmälan om misstanke om brott.

"Till böter eller fängelse i högst sex månader döms för fornminnesbrott den som uppsåtligen eller av oaktsamhet olovligen rubbar, tar bort, gräver ut, täcker över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändrar eller skadar en fornlämning. (2 kap. 21 § KML)"

Det aktuella gravfältet registrerades vid Riksantikvarieämbetet på 1930-talet. Nu ska länsstyrelsen sätta upp skyltar som anger fornlämningens utbredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!