Tjugo för de stora, tio för de små
Den svenska snittkonsumtionen av semlor ligger i dag på fem per person. Den klassiska vetesemlan dominerar. Men uppstickare finns. GA har dan före dan kartlagt det gotländska utbudet och funnit såväl jättesemlan som minisemlan och den hälsosamma dinkelsemlan. Och även noterat att fettisdagen håller ställningen som Semmeldagen med stort S.
Foto: Henrik Radhe
- Vi har vete, karlsbader, wiener, saffran och choklad. Minisemlan har karlsbaderdeg, säger Affi Incirli. Tio kronor kostar den lilla.
- Saffranssemlan började vi med innan jul, choklad provade vi förra året, de har choklad i grädden och lite annorlunda bröd och är efterrågade också i år. Men de flesta tar den klassiska, konstaterar Marcia Salinas vid Bullboden.
Inför fettisdagen gör man 150 stycken och har beställningar från olika håll, 100 från ett ställe osv. Och så får förstås alla Hasselaungdomar varsin.
Ica Maxi satsar på en jätte- eller lyxvariant som man kallar den, eftersom den har "extra allt". 20 kronor kostar jätten som väger 150 gram mot standardvariantens 100 g.
- Den har lite annan fyllning med en touch av vanilj och lite mer kardemumma har den också, säger Isabel Bough i bageriet.
- Den går bättre och bättre. Semlor började vi med i mellandagarna, men nu laddar vi för fettisdagen.
Dinkelsemla
Brödboden i Visby satsar bland annat på en dinkelsemla.
- Den innehåller dinkelmjöl samt har honung och riven mandel i fyllningen, berättar Sara Howarth.
Och att det är fettisdagen som gäller råder det ingen tvekan om.
- I dag har vi sålt cirka 100. Till i morgon har vi 300 beställda och detsamma i disken. Många håller ännu på traditionerna.
In i butiken kliver Rosemarie Cedersten. Och inhandlar - en semla.
- Jag har gått rätt långt, en wienersemla till kaffet, det blir gott det.
Ssemlor blir det i dag också.
- Då blir jag bjuden, och jag har gjort några själv också.
Ja, det råder ingen tvekan. I dag, fettisdagen, konsumeras det åtskilliga tusen semlor på ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!