Tjeldervikens strand är svart av olja
Räddningstjänsten upptäckte i söndags morse stora mängder olja som hade kommit in vid Tjeldervikens strand norr om Gothemhammar och ungefär mitt emot uppfarten till Tjelvars grav.? Det finns stora sammanhängande klumpar. Det är mycket olja, delvis flyter den, delvis finns den under ytan, Sedan har det också kommit upp olja på stranden och som fåglar kan riskera att gå på. Som tur är det inte så mycket fågelliv just nu, säger brandmästaren Ulf Jonasson, insatsledare för oljebekämpningen.Men tyvärr upptäcktes ganska snart ett antal oljeskadade fåglar längs stranden, fåglar som troligen måste avlivas.
Fortfarande gäller att det är minst 30 ton tjockolja som har läckt ut i havet från grundstötta cementbåten Polo M. Det uppger Pernilla Ståhle, räddningsledare vid kustbevakningscentralen i Stockholm.
Nu har alltså oljan börjat bli mer synlig. Tidigare låg den huvudsakligen under ytan i bukten mellan Polo M och stränderna vid Botvaldevik, Gothemhammar, Åminne och Tjelderviken. Men man måste även vara beredd på att olja kan flyta iland ända ner mot Östergarn. Nu måste man få ut mer folk för oljesaneringen. I dag på morgonen hålls möte med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, gatukontoret och arbetslivscentrum om att försöka få loss folk för detta, berättar vakthavande brandmästare Anders Fagerlund.
Hjälp från militären
? Vi tänker också ta hjälp av militären med fordon. Vi har också fått in tips från allmänheten och är det så att man har sett något så kan man ringa in detta på telefon 20 90 75, säger Anders Fagerlund.
Risken är nu stor att mer olja kommer in till kusten tror brandmästare Ulf Jonasson. Prognosen talar om att vinden natten till i dag måndag skulle vrida från söndagens ostlig eller sydostlig vind 4-8 sekundmeter till sydlig vind 7-12 sekundmeter och det verkar som att det är med den mer sydliga vinden som oljan kommer in till stränderna. I går var det alltså vid Tjelderviken som man hittade mycket olja.
? Jo det är ganska mycket. Klumparna är på 2-3 cm:s tjocklek. vi får försöka ta upp de klumpar som ligger i vattnet och på stranden med hjälp av hinkar och spadar. Sedan får vi lägga ekobark på den tunnare oljan på stranden, säger Ulf Jonasson.
Räddningstjänsten har också vid Ängmansstranden i Katthammarsvik funnit tunnor och dunkar som troligen har flutit i land från den förlista bogserbåten Nestor. Räddningstjänsten har tagit hand om det ilandflutna. Troligen rör det sig om hydraulolja, tinner och kaustiksoda. Ingenting har dock läckt ut.
Från grundstötta Polo M fortsatte i går läktringen av olja. En tankbåt finns sedan i går på plats för att ta hand om den oljan.
23 000 ton cement
Omkring 240 kubikmeter hade fram till i lördags tömts ur en av fartygets oljetankar. Hur mycket som finns kvar ombord vet man inte. Men fartyget har också cement i lasten, 23 000 ton hann man få ombord innan stormen överraskade.
? Fartyget är inte fullastat så vi räknar med att kanske bara behöva lossa tusen ton cement innan vi kan försöka dra loss henne. Men när det vet vi inte. Vi har nu bogserbåtarna Freja och S:t Olof på plats. Men det är ju känsligt när man ska lossa cementen. Den får inte bli våt. Då blir den oerhört tung och det både regnar och snöar emellanåt härute. Vi måste ha gynnsamt väder innan vi kan lossa någon cement.
Det säger Röda bolagets bärgningsledare Olof Samuelsson som finns ombord på Polo M. han berättar också att dykare har varit nere och tittat på Polo M:s skrov, dock bara från sidan. Under fartyget vågar man inte ha dykarna. Det man har sett är att en del av tankarna har fått hål och revor. Vem som får stå för saneringskostnaderna efter Polo M:s grundstötning är ännu för tidigt att säga. Kustbevakningen utreder.
Men skulle det exempelvis visa sig att befälhavaren har varit försumlig, då kan det stå rederiet dyrt. Det kan röra sig om kostnader på tio miljoner kronor som rederiet i så fall får betala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!