Tjejernas berättelser blir film

Tjejer är sällsynta bland de unga filmare som vänder sig till Film på Gotland för att få hjälp. - Vi vill ha in fler tjejer. Inte för sakens egen skull, utan för att få en större bredd på berättelserna, förklarar Ylva Liljeholm på Film på Gotland.

Från idé till färdig film. Aurora Klint och Hilde Weiser är med i den pilotgrupp som startats för unga tjejer som vill lära sig mer om film. Jacqueline Ragheb lotsar dem från idé till färdig film och lär dem ta sig över den tröskel som tekniken kan vara i början.Foto: ROLF JÖNSSON

Från idé till färdig film. Aurora Klint och Hilde Weiser är med i den pilotgrupp som startats för unga tjejer som vill lära sig mer om film. Jacqueline Ragheb lotsar dem från idé till färdig film och lär dem ta sig över den tröskel som tekniken kan vara i början.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-03-05 04:00
Kanske kan det bli ändring på könsfördelningen bland ansökningarna framöver.
I januari startade Film på Gotland och Gotlands museum en filmsatsning som riktar sig till unga tjejer.
Under ledning av filmaren Jacqueline Ragheb, som gör praktik på Film på Gotland, ska unga tjejer få lära sig att göra kortfilmer.
På Gotlands museum ser man tjejsatsningen som ett sätt att göra de unga flickornas berättelser hörda detta år, som av muséet har utnämnts till ett "kvinnoår".
- Vi ville göra något på temat hur det är att vara ung tjej på Gotland i dag, säger Maria Annerud.

Maria Annerud fungerar som handledare och inspiratör. Hon har bland annat berättat om utställningen "Smal" som just nu visas på muséet. Utställningen handlar om utseendefixering och krav och det är teman som Aurora Klint och Hilde Weiser har tagit fasta på i sin film.
- Vår film ska handla om alla val som tjejer måste göra och som killar kan hoppa över. På morgonen till exempel. Då kan en kille dra på sig de kläder som ligger närmast, äta frukost och gå iväg, medan en tjej ska välja kläder och fundera över om hon ser för tjock ut i sina byxor och hur hon ska ha håret och vad hon kan äta till frukost utan att bli tjock, berättar Hilde Weiser.

Ylva Liljeholm tycker att Aurora och Hilde har valt ett bra tema.
- Tänk vilket energiläckage alla de där valen innebär, säger hon.
Efter en månads förarbete är bildmanuset klart. Nu börjar Aurora och Hilde närma sig kameran och Jacqueline Ragheb kommer att följa dem längs vägen och se till att tekniken inte skapar hinder.

Att tjejer är underrepresenterade bland filmskaparna beror inte på att de inte har någonting att berätta. Det är Ylva Liljeholm och Jacqueline Ragheb övertygade om. Det handlar snarare om att de har så mycket för sig och så många val.
- Tjejer tränar och jobbar med skolan och har så många olika intressen, medan killar bara kör på och gör när de bestämt sig för att göra en film. Vi har inget namn på det här projektet, men det skulle kunna heta "bara gör" - för det är vad det handlar om, säger Ylva.

Det är bara fyra tjejer som ingår i denna första omgång. När filmerna är klara ska de visas på Gotlands museum. Planen är att man sedan ska komma igång med en större grupp till hösten och för att få fram fler berättelser från unga tjejer.
- De skiljer sig ofta från killarnas berättelser. Tjejer berättar ofta om sitt eget liv. En typisk "kill-film" handlar om andra - och det får gärna vara lite bombastiskt och storslaget.
- Tjejer har så mycket inom sig. Kommer det fler kvinnor till filmbranschen, så kan de kanske visa killarna att det finns andra sätt att göra film på, säger Jacqueline Ragheb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om