Tjänar bra på bondestugorna

Björn Dahlström i Lärbro är inte bara bonde. Han är energiproducent, skogsarbetare och stuguthyrare också. Mångsyssleri har blivit allt vanligare bland lantbrukare på Gotland.

Fixat. Dahlströms bondestugor ligger precis intill kohagen i Bjärsbacken. Björn lagar staketet så att kalvarna inte ska smita över till turisterna.

Fixat. Dahlströms bondestugor ligger precis intill kohagen i Bjärsbacken. Björn lagar staketet så att kalvarna inte ska smita över till turisterna.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-06-14 04:00

Allt fler bönder ägnar sig åt sidoverksamheter, konstaterar Jordbruksverket i en undersökning av lantbruksföretagen i Sverige. Under de senaste tre åren har antalet lantbruksföretag med flera olika verksamheter ökat med mer än 40 procent.

De gotländska lantbrukarna hör till de allra flitigaste mångsysslarna i landet. Här har fyra av tio lantbruksföretag flera verksamhetsgrenar. Det kan handla om att maskinparken används till olika former av entreprenadarbete, att man odlar och säljer trädgårdsprodukter, hyr ut bostäder eller satsar på förnybar energi.

- Vi ligger lite efter när det gäller strukturrationaliseringar på Gotland och har man en mindre gård med begränsad areal måste man ofta vidga sin verksamhet för att kunna arbeta heltid i företaget, säger Fredrik Sundblad, som är affärsrådgivare på LRF-konsult. Han fortsätter:

- Många vill vara kvar i branschen trots att lantbruket inte är så lönsamt. De känner en stolthet för sitt yrke och tycker att det är stimulerande att jobba med jord, skog och djur.


Fullbokat
Björn och Kerstin Dahlström som driver lantbruksföretaget Norrbys mjölk och kött i Lärbro hör till mångsysslarna. De har ett hundratal mjölkor och 150 hektar mark, men ägnar sig också åt skog och virkesförädling, vindkraft och turistuthyrning.

Björn var en av idékläckarna bakom projektet "Bondestugan", som drivs i samarbete mellan LRF och Gotlandsresor. Här bygger lantbrukare uthyrningsstugor på egna marker, ofta med virke från egen skog.

De första stugorna blev klara till sommaren 2004. I dag finns 25 stugor från Burs i söder till Bunge i norr. Och fler är på gång.

Björn och Kerstin Dahlström har byggt två stugor vid den vackra Bjärsbacken en bit bort från gården. Vi träffas här och Björn visar runt i ett stort hus med sex bäddar och hög standard. I grannstugan har de första sommargästerna redan flyttat in och de får njuta av avskildhet, djur och natur.

Björn och Kerstin är mycket nöjda med den här sidoverksamheten. Högsäsongen är alltid fullbokad förstås, men hyresgästerna kommer året om. Huset brukar vara uthyrt en tredjedel av året.

- Det kan vara ett dilemma att det är högsäsong för turismen och jordbruket precis samtidigt, men som bonde är man van vid att det är så där. Man får prioritera helt enkelt. Och det är mindre pass med stuguthyrningen än med det övriga lantbruket, berättar Björn.


Nödvändighet
För Björn och Kerstin Dahlström var satsningen på bondestugorna ett alternativ till att investera mer i mjölkproduktionen.

- Vi vet inte hur det blir med nästa generation och därför ville vi inte investera mer i mjölkproduktionen. Den förlorar sitt värde om produktionen upphör och vi vet inte hur det blir med nästa generation. Stugorna behåller sitt värde på ett helt annat sätt, förklarar Björn.

Gör gotländska lantbrukare rätt när de satsar på flera olika verksamheter?

- Det beror på gårdens förutsättningar. På vissa gårdar måste man ägna all sin tid åt huvudsysselsättningen. På andra gårdar är det en nödvändighet att ha många strängar på sin lyra, säger Fredrik Sundblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om