Tittar efter en läckerhet
Under fyra hektiska dagar ska gotlänningar och hitresande lockas att ta del av nyskördat i färsk eller tillagad form. Redan nu laddar arrangörerna för Primörpremiären 21 - 24 maj.
Klimatplast. Att odla i plasttunnel innbär att man kan skörda ett par veckor tidigare. Här ska sparrisen snart titta upp. Tittar in gör, från vänster, odlaren Göran Hoas, Lilla Bjers i Västerhejde, primörmotor Peter Daun, Almi och primörmedarrangör Riina Noodapera, Hushållningssällskapet.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Det blir matbokmässa i Almedalsbiblioteket med presentation av matböcker, föreläsningar, provsmakningar och mycket mer.
Svårfångade Anna Bergenström, smått legendarisk kokbokförfattare, kommer och berättar om sitt förhållande till god mat. Hon är annars en mycket sällan hörd - desto oftare läst - författare som gästar biblioteket under en knapp timme.
En annan gäst som inte är lika svår att få att prata är Håkan Larsson, Fårös välkände son, med stort vinkunnande. När han pratar vin gör han det nästan alltid genom att också prata om mat och dryck i kombination, något han satt på pränt i flera storsäljande böcker.
Lång rad gäster
Primördagarna gästas av en lång rad medverkande, som författaren Lena Katarina Swanberg, matprofessorn och tidigare gotlänningen Kurt Genrup, programledaren och barnbokförfattaren Johanna Westman, Rune Kalf Hansen (som lagar mat med Fjodor från Ebba Grön). Listan över medverkande innehåller också ö-kända personer som Siv Key Nilson, Curt Nicklasson (som ska prata om Slow food), Mats-Eric "Hemlige kocken" Nilsson med flera.
Något av en kulinarisk höjdpunkt hoppas man att den middag ska bli som erbjuds på Tott resort. Åtta av Kulinariska Gotlands krögare svarar för var sin rätt och därtill kan man köpa en vinmeny. Allt som allt kostar det kalaset 1 600 kronor.
Betydligt billigare blir det för den som väljer att delta i en kulinarisk cykelsafari med start och mål vid Ljugarns golfbana respektive Fårö infocenter.
Nytt är en tävling för landets restaurangskolor. Av ett 30-tal intresserade skolor ska sex sållas fram som ska laga mat under överinseende av jury och publik. Temat är: haimkokt.
Men det är förstås på landsbygden, i verkligheten, hos producenterna, som en stor del av arrangemanget pågår i dagarna fyra. Och för den som är lite vilsen i öns geografi kommer det att finnas färdiga turförslag med lämpligt antal stopp hos odlare, bagare, uppfödare, butiker, kaféer, krogar med mera.
Växer och växer
- Arrangemanget har verkligen växt. Vi har 60 deltagande medarrangörer eller företag som är med. Vi hoppas förstås att det här ska bli något riktigt bra för besöksnäringen, säger Peter Daun från Goda Gotland/Almi, tillika projektledare.
Leif Wictorén, konsult i besöksnäringen som arbetat många år med turism, tror att primörsatsningen kan bli något riktigt bra för Gotland. Särskilt om det blir ett årligen återkommande inslag som branschen kan paketera med resa, boende, mat, upplevelser.
- Vi har redan flera grupper inbokade som åker hit enbart för Primörpremiären. Att arrangemanget ligger i Kristi himmelfärdshelg gör ju också att extra många finns på ön. Det är ju av tradition en stugöppnarhelg för många som har fritidshus på Gotland.
- Jo, visst är det så, flikar Riina Noodapeera (Hushållningssällskapet) in, men vi ska se till att få fart på 57 000 gotlänningar också!
Invigningen av primördagarna sker i årets socken, Fole.
I Svenska akademiens ordlista kan man läsa: "primör (-ö’r) -en -er, det första av årets skörd, förstling; första friskhet".
På Gotlands primördagar räknar man med att bjuda bland annat sparris av alla tre färgerna (jodå, det blir både grön vit och lila!), kajp, ramslök, vitlök,gulbeta, rödbeta, polkabeta, morötter, jordgubbar - och kirskål! Nyproducerad ost, nytt gotländskt knäckebröd, nya viner från Hallshuk, ett nytt vin från Gutevin med mera, med mera samt maträtter, desserter och bröd i alla upptänkliga former
På Gotlands primördagar räknar man med att bjuda bland annat sparris av alla tre färgerna (jodå, det blir både grön vit och lila!), kajp, ramslök, vitlök,gulbeta, rödbeta, polkabeta, morötter, jordgubbar - och kirskål! Nyproducerad ost, nytt gotländskt knäckebröd, nya viner från Hallshuk, ett nytt vin från Gutevin med mera, med mera samt maträtter, desserter och bröd i alla upptänkliga former
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!