Tips från en stjärnkock

Slopa marinaden, använd i stället glace när du grillar. Rådet kommer från Tom Sjöstedt, Årets kock. Här delar han med sig av sina bästa sommartips till GT:s läsare.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-07-03 04:00
Så här års är det grillen som gäller när det ska lagas mat, tycker den prisbelönte kocken.
- Helst lägger jag på en bit entrecote eller fläskkarré, berättar han.
Att marinera köttet är uteslutet, istället penslar han med glace några gånger under tillagningen.
- Det är en myt att marinaden ger köttet smak. Den innehåller olja som gör att den inte tränger in i köttet. I sådana fall ska köttet ligga i flera dagar, nästan en vecka för att ta smak, säger han.

Ursprunglig smak
Förkokta morötter, fänkål och rödlök med olivolja är goda grönsaker att grilla.
Ett annat tips är att vända grönsaker i citronskal, honung och olivolja. Då smakar grönsakerna fortfarande grönsaker - att bevara den ursprungliga smaken i råvarorna är viktigt, tycker Tom Sjöstedt.
Han använder i stort sett bara citron, vitlök och honung som kryddor i sin matlagning.
- Har man bra råvaror och maten är vällagad behöver man inte så mycket kryddor.
Årets kock 2008 uppskattar de starka mattraditionerna på Gotland.
Här finns dessutom gott om närproducerad mat, noterar han.

Nja till saffranspannkaka
Däremot är det inte allt som faller i god jord hos honom.
- Jag provsmakade saffranspannkaka och salmbärssylt häromdagen, och det var inte riktigt min grej, bekänner han.
Till vardags är han annars inte så pretentiös i sina matval.
- Jag blir glad om jag får en kebabrulle, bara den är vällagad, säger han.
I höst väntar mat-OS i Tyskland för Svenska Kocklandslaget där Tom Sjöstedt ingår.
- Det är mycket träning nu, men vi har satt det mesta och det är bara finslipningen kvar, berättar han.

Siktar på tredje guldet
Kocklandslaget har tagit två raka OS-guld och Tom Sjöstedt vill gärna att det blir ett tredje.
- Det är svårt när man är världsledande. Pallplats är givet men det räcker ju inte, säger han.
Det finns redan planer på att återvända till Gotland nästa sommar med familjen. För som han säger:
- Det är sjukt mysigt här.
Godaste röran
Blanda färskost smaksatt med pepparrot, lägg till avocado och citron.

Godaste glacen
Koka upp balsamico, socker, chili, vitlök med lite vatten. Mixa med torkade katrinplommon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om