Tio ton kalksten föll nära stigen

Hur kan tio ton kalksten lossna från Galgberget och falla flera meter utan att grannarna märker det?Och frågan är: när hände det?

Knappt tre meter från den livligt trafikerade Kärleksstigen ligger det flera ton tunga klippblocket. Någon de senaste månaderna har det släppt från berget, rullat ett trettiotal meter och knäckt ett flertal buskar och träd.

Knappt tre meter från den livligt trafikerade Kärleksstigen ligger det flera ton tunga klippblocket. Någon de senaste månaderna har det släppt från berget, rullat ett trettiotal meter och knäckt ett flertal buskar och träd.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-02-16 04:00
Mystiken kring kalkstensblocket intill Kärleksstigen i Visby är tät. Ingen tycks veta vad som hänt. Inte ens de som bor närmast.
-Vi går här två gånger om dagen, och vi har inte sett det förut, säger Jens och Anna-Lena Jacobsson som bor på S:t Göransgatan i norra Visby.
Kalkstensblocket ligger knappt hundra meter från deras grind, rakt ovanför byggarbetsplatsen på Norderstrands camping och tre meter ovanför Kärleksstigen.
-Men det är klart, det är så mycket väsen från bygget så det är kanske därför som man inte har märkt något, säger Jens Jacobsson.

Flera knäckta träd
Klippblocket intill stigen är drygt två kubikmeter stort. Varje kubikmeter kalksten väger tre ton, så blocket väger minst sex, kanske sju ton.
Och ändå är det bara halva blocket som ligger där. När det släppte måste det ha vägt mellan tio och femton ton, men nästan hälften slogs loss efter ett fall på flera meter.
Sedan har blocket rullat cirka trettio meter nerför en slänt och knäckt ett flertal decimetertjocka träd på vägen innan det slutligen stannade.
Men någon fara för personskador var det aldrig, anser Jan Persson, som är parkområdeschef på tekniska förvaltningen.
-Det såg inte ut så. Det är nog farligare ute vid Snäckbacken, säger han.

Ras inte ovanliga
När blocket släppte och rullade iväg vet han inte säkert.
-Jag såg det själv för en vecka sedan. Men det kan ha legat ett par, tre månader. Jag har aldrig varit med om att ett block rullar ut på stigen tidigare, säger Jan Persson.
Men det är inte ovanligt med ras längs de gotländska klintkanterna, enligt Stellan Hedgren, samordnare på länsstyrelsens naturvårdenhet.
-Det händer rätt ofta så här års, och det kan vara rätt betydande ras. Det beror på att det är mycket fukt i berget som kan frysa och spränga loss delar.
-Men risken för att människor ska drabbas är väldigt liten, även om den inte är försumbar. Jag har aldrig hört talas om att det har hänt, säger Stellan Hedgren.

Planer på säkring
Också han nämner klintkanten i södra delen av Snäckområdet som ett ställe som kan vara farligt.
-Där har det funnits planer på att säkra berget, till exempel genom att spränga bort delar av det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om