Tio gånger så dyrt som vanligt boende
Det blir inga flytande bostadsplattformar för flyktingar iMarinhamnen i Fårösund.Migrationsverket beslutade på tisdagen att inte gå vidare med de omdiskuterade planerna.Anledningen är att det blir för dyrt, tio gånger så dyrt som vanligt boende.Kommunstyrelsens ord- förande Jan Lundgren konstaterar att det var en chans som gick förbi. Han är dock bekymrad och besviken över en del bitska kommentarer som hörts i ärendet.Arne Ekman, Ung, beklagar att det inte blev något även om han anser att plattformar inte är någon bra boendeform.
Men nu skrinlägger således verket dessa planer. Man har gjort en omfattande genomgång av tänkbara alternativ för att ordna boende för asylsökande till och med trettonhelgen.
Offerter som kommit in från ägarna till bostadsplattformar visar att boendekostnaden per person och dygn skulle bli tio gånger så hög, från 30-35 kronor per dag till 300 kronor på plattformar.
Den kostnadsnivån är oacceptabel, så länge det finns andra och billigare alternativ, säger Anders Westerberg, st.f. generaldirektör vid Migrationsverket.
<span class=MR>Satsar på alternativ</span>
I stället kommer man nu att satsa på följande två alternativ. Det boende som man redan hyr kommer att utnyttjas till det yttersta och därigenom räknar man med att kunna få fram ytterligare ca 1000 platser.
Resterande 1000 platser som behövs i dagsläget hittar man i andra landbaserade objekt som vandrarhem, stugbyar och lägenheter på sex olika orter, varav ingen på Gotland.
<span class=MR>Bekymrad och besviken</span>
Jag tror att det kunde ha varit till nytta för Fårösund och Kustparken och gett inkomster till samhället och ett 70-tal jobb. Det var en chans som gick oss förbi men det är ingen världskatastrof, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren, (s).
Han konstaterar att Migrationsverket kommit underfund med att plattformar blir förbaskat dyrt och ställningstagandet blivit därefter.
Mer bekymrad är han över delar av den debatt som förts.
Det hade varit till gagn för Fårösund men jag är bekymrad över en del yttringar därifrån. Det har varit bitska kommentarer för att uttrycka saken milt, de tilltog i styrka från dag till dag och det gör mig bekymrad och besviken.
Jan Lundgren framhåller att kommunen även i framtiden i princip är positivt inställda till att hjälpa Migrationsverket om de i en akut situation ånyo vänder sig hit.
Men han konstaterar också att det i dag inte existerar något i lämplig storleksordning för omedelbart ianspråktagande för sådana ändamål.
<span class=MR>Kasernombyggnad önskvärd</span>
I och för sig var det bra att det inte blev några plattformar för det är ingen bra boendeform. Däremot är det synd att det inte blev något alls, menar Arne Ekman i Ung, Utveckling norra Gotland.
Han har också viss förståelse för de synpunkter som hörts i debatten.
Den mängd människor som skulle kommit i det här varvet, 200-300 vuxna nämndes, var samhället kanske inte moget för. 50-100 hade samhället däremot klarat upp. Men i det här läget var det en för liten volym för Migrationsverket.
Allmänt hade det också varit bättre om det varit barnfamiljer, de har betydligt lättare att komma in i samhället. Här var det många utan asylskäl i väntan på avvisning.
Arne Ekman menar att det vore en fördel om en eller två f.d. kaserner i Kustparken kunde byggas om till lägenheter.
Problemet i dag är att det inte finns något färdigt boende. I övrigt finns faciliteter. Köket står där och utbildningslokaler finns. Men i dagens läge finns det inte ekonomiska resurser för att beställa detta hos Vasallen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!