Han är projektledare för "Försvar i förvar" som kommit fram till att Sverige skall ha 23 statsstödda nationella försvarsmuseer. Ett av dem kommer att ligga i Tingstäde.
I budgetpropositionen finns pengar med till dessa museer. Formellt beslut tas i början av december. Till det gotländska museiprojektet kommer försvaret att anslå en engångssumma på 3 miljoner kronor.
Därefter kommer paraplyorganisationen SFHM (Statens försvarshistoriska museer) med Christian Braunstein i spetsen att anslå drygt 1 miljon kronor i driftstöd de två första åren och därefter mellan trekvarts och en miljon per år till museet i Tingstäde.
Plockades ner
Hela museet på gamla P 18 plockades under fjolåret ner och forslades till förrådsgården i Tingstäde. Där finns idag mellan 5000 och 8000 föremål från stridsvagnar och haubitsar till "småprylar". Kommande vecka görs inventering av föremålen där. Så småningom delas de upp i museiföremål och rekvisita eftersom det ofta finns många föremål av samma sort. Rekvisitan kan sedan lånas ut till besökare för till exempel "militärupplevelser med hela familjen."
På onsdagen besökte Christian Braunstein förrådsgården i Tingstäde tillsammans med bland andra Leif Nilsson och Bengt Andreasson från Armémuseum.
Rolf Larsson, ordförande i Gotlands Försvarsmuseum, är en av flera eldsjälar som jobbar ideellt med projektet.
-Vi går nu formellt in till försvarets högkvarter och begär de tre miljonerna, säger han. Redan i sommar kommer vi att ha information här om vad det skall bli framöver.
Robert Knutas i föreningen har kontakterna med Fortifikationsverket som äger byggnaderna på förrådsgården.
-Förhandlingar pågår om köp av i första hand gamla sädesmagasinet som skall bli huvudbyggnad i museet, säger han. I första hand vill föreningen köpa magasinet och i andra hand köpa alla byggnaderna här.
Det finns också ett alternativ att kommunen går in och köper byggnaderna och sedan hyr ut till Gotlands försvarsmuseum för en krona per år. Det alternativet förespråkar SFHM.
Ombyggnad
Bygglovsansökan har lämnats in för att bygga om sädesmagasinet från 1902 till museibyggnad.
-Det första vi vill ha klart nu är avstyckningen, säger Robert Knutas. Det gäller själva förrådsgården på ett hektar som skall styckas av från Fortifikationsverkets övriga mark.
Enligt Rolf Larsson är det viktigt att se bredden, att många intressenter kan samarbeta och visa upp flera verksamheter i Tingstäde.
Idrottsmuseum
-Vi har kontakter med Gotlands Idrottsförbund om idrottsmuseum i anslutning till försvarsmuseet, vi har kontakter med Vägverket och Räddningstjänsten, säger han. Tingstäde hembygdsförening har redan den gamla fästningen som visas upp sommartid, här finns Polhemsgården och kyrkan.
Jan Christer Ankre är vice ordförande i försvarsmuseet. Han ser skolelever som en viktig målgrupp i det nya museet.
-Skolklasser kan få fina upplevelseintryck genom att besöka fästningen, museet, med mera här, säger han.
När Gotlands försvarsmuseum står färdigt 2010 kommer det att vara öppet året runt. 1,5 till 2 tjänster behövs, inräknat skolungdomar sommartid.
I gamla museet på P 18 fanns föremål till och med andra världskriget. I Tingstäde tillkommer epoken efter, nämligen det kalla kriget.
Diskussioner förs med ledningen för kustartilleriets förbandsmuseum i Fårösund om flyttning till Tingstäde. Christian Braunstein nämner att museet kan bli en strandnära annex till Tingstäde.