När en rullstolsburen person måste infinna sig på tinget så måste han bäras upp för två trappor och toaletterna är inte handikappanpassade. Så här får det inte se ut. Tingsrätten måste handikappanpassas. Det finns redan en ritning till hur man ska kunna lösa tillgängligheten i tingshuset, men lagman Mikael Mellqvist vet att det finns fler behov av förändringar och dem hoppas han kunna lösa i samma ombyggnad:
Klagomål
Polisen har klagat på att det är svårt att garantera säkerheten när en frihetsberövad person ska föras in och ut ur byggnaden. De skulle vilja se en separat ingång för sådana transporter på baksidan av tingshuset.
Och vittnesstödjarna, som ska finnas tillgängliga för alla som kallats in för att vittna behöver egna lokaler. Journalister har också efterlyst ett särskilt pressrum.
"K-märkt"
Mikael Mellqvist har talat med fastighetsägaren om saken och de är inte främmande för att bygga om tingshuset, men innan man skrider till verket vill man samla ihop alla önskemål från länsrätten och lantmäteriet som också har sina lokaler i det här huset.
Tingshuset i Visby invigdes 1962. Det ritades av arkitekt SAR Lennart Lundström från arkitektgruppen a4. Tingshuset var ett mycket påkostat bygge: Helt platsbyggt och med gotländskt material och hantverk så långt som det var möjligt.
När allmänheten våren 2001 skulle rösta fram "Gotlands vackraste hus" blev det tingshuset som avgick med segern. Tingshuset är dessutom "k-märkt".
Men Mikael Mellqvist tror att det är möjligt att göra de ombyggnader som behövs i tingshuset utan att förstöra husets karaktär.
- Det är åtminstone min amatörmässiga bedömning. Jag tror att det mest kommer att handla om att flytta på väggar och toaletter inomhus. Om polisen ska få en särskild ingång på baksidan av huset så måste man naturligtvis ta upp en dörr, men jag tror att det går att göra sådant utan att man gör våld på huset.
Än så länge är det bara "önskelistor" som formuleras. Det kan ta flera år innan ombyggnaden kan dra igång.