Tillväxten är i bottenskiktet
Trots att Gotland klättrat upp elva placeringar, ligger kommunen fortfarande i bottenskiktet när det gäller företagsklimatet i landet.
I tillväxtligan ligger Gotland också i botten, plats 66 av 72.Tidningen Affärsvärlden presenterade i dagarna sin tillväxtliga för 2004 och 2005 och där hamnar Gotland på plats 66 av totalt 72. Tidningen har mätt tillväxten genom att jämföra ökningen av lönesumman , som för riket var 3,7 procent under perioden. Gotlands ökning av lönesumman var 1,7 procent och det betyder att man ramlat 34 placeringar från förra mätningen.
Effektivt på sikt
När Svenskt Näringsliv i går presenterade sin rankinglista för företagsklimatet i landet, hamnade Gotland på plats 232 av 290.
Samtidigt talar kommunledningen och många andra om att Gotland är en av Europas hetaste regioner och att tillväxten är god och kommer att bli ännu bättre. Men den utveckling Gotland är inne i nu visar förmodligen effekt mer på sikt än omedelbart.
Jämför man tillväxtligan med företagsklimatrankingen kan man konstatera att tillväxt och företagsklimat inte alltid behöver gå hand i hand. I alla fall inte samtidigt.
Gnälliga företagare?
Kiruna och Gällivare, orter med expansiv gruvindustri, ligger etta och tvåa på tillväxtligan men hamnar långt ner i listan av kommuner med bra företagsklimat (260 respektive 192 av totalt 290).
Gotland håller dock en konsekvent linje och har dåliga värden på båda listorna.
- Trots att Gotland har så bra förutsättningar så är det ingen bra plats att driva företag, konstaterar Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv, som tillsammans med Eva Werkelin, vd för Kneippbyn AB, presenterade rankinglistan över det lokala företagsklimatet.
Rankinglistan är, till skillnad från tillväxtligan, baserad till största delen på företagarnas egna upplevelser av företagsklimatet. En mindre del är raka fakta, som hur stor kommunalskatten är, hur stor del av kommunens totala verksamhet som är utlagd på entreprenad, antalet privata arbetstillfällen och antalet nystartade företag.
- Det är klart att man kan tolka resultatet som att Gotland även har de gnälligaste företagarna eftersom lagar och regler är desamma i alla kommuner och rankingen bygger mest på tyckande, men ändå är det det här som är företagarnas upplevelser och då är det allvarligt oavsett vad, konstaterar Anders Thomasson.
Probleminsikt
Han berättar också att trots att många upplever klimatet som dåligt så har vi ett välmående näringsliv på Gotland men tillväxten i de privata företagen måste också stimuleras.
- Det är framför allt tjänstmännens attityder på de kommunala förvaltningarna och vid länsstyrelsen som många företagare retar sig på. Det är krångligt att hitta rätt, det saknas samordning och helhetssyn, förklarar Eva Werkelin som ger visst beröm åt kommunen som skapat tre "kommunlotsar" på näringslivsenheten som en service till företagarna.
- Men det visar också på själva problemet, ska det behövas lotsar för att myndigheterna ska bli tillgängliga?
Anders Thomasson och Eva Werkelin ger också beröm till kommunledningen för att man har fått en "probleminsikt".
- Man jobbar aktivt med de här frågorna och det finns en god vilja att förbättra företagsklimatet. I slutändan handlar det om ledarskap, att ambitioner och handlingsprogram når ner till alla nivåer.
Den största proppen
Det är alltså inte de nationella lagarna och reglerna för företagande som de gotländska företagarna är missnöjda med utan de kommunala tolkningarna och byråkratin, samt kommunala tjänstemäns attityder till företag.
- Men sanningen att säga så är det nog inte kommunens, utan länsstyrelsens tjänstemän som är den allra största proppen i systemet, säger Anders Thomasson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!