Tillräckligt med sälar för ny sorts turism

Antalet företag som bedriver sälturism ökar i takt med antalet sälar. ”Vi behöver marknadsföra oss bättre” säger Viktor Lundberg.

Det finns gott om gråsäl längs Gotlands kust. För yrkesfisket är de ofta ett problem, men för turistnäringen ger de en möjlighet till nya verksamheter.

Det finns gott om gråsäl längs Gotlands kust. För yrkesfisket är de ofta ett problem, men för turistnäringen ger de en möjlighet till nya verksamheter.

Foto: Niclas Sandberg

Gotland2019-10-13 07:09

Viktor Lundberg driver Gotland Rib tillsammans med Björn Gebenius, som nyligen övertog Sudersands camping. Trots att bolaget mest marknadsfört möjligheten att se gråsäl med anslag på campingen har den lockat många.

– Vi gjorde 15-20 turer under sommaren, med tio personer i båten varje gång, säger Viktor Lundberg som tipsar om var man säkrast ser sälar:

– Vi startar oftast våra utfärder från marinan i Fårösund. Det finns mycket säl i Östersjön, och på östra sidan av Fårö finns några klippor där man alltid ser dem.

Förutom att få se sälar utlovar turerna en vy över raukfälten, och ibland händer det att besökarna får se både raukar och sälar på samma gång.

– Efterfrågan på sälsafari har varit bra. Vi kommer att fortsätta nästa år, men måste bli bättre på att marknadsföra oss, säger Viktor Lundberg.

Slite strandby har tillsammans med Kappelshamns camping marknadsfört sälsafari. I en rib-båt som tar sex personer har man gjort utfärder med start i Kyllaj.

– Vi vågar nästan utlova hundraprocentig sälgaranti. Allra bäst är det utanför öarna norr om Slite. Det är gott om säl, så vi har även sett sälar i Fårösund och Kappelshamnsviken, säger Peter Ranke som driver Kappelshamns camping med bolaget Yacht Concept AB.

Som bolagsnamnet antyder har verksamheten koppling till havet. Peter Ranke har jobbat med båtar i 25 år och tar alla möjliga uppdrag. Det blev dock inte särskilt många turer för att se på säl i somras. 

– Jag kommer att fortsätta med sälsafari även nästa säsong. Det är en väldigt liten verksamhet, men den kan växa om man har lite tålamod. En större båt skulle krävas för att kunna utöka, säger han.

Agrifood har i en enkätundersökning kartlagt hur omfattande sälturismen är. Resultatet visar att drygt 50 företag ordnade utfärder under 2017. Verksamheten bedöms ha lockat cirka 25.000 besökare och omsatt cirka tio miljoner kronor.

I början av 1900-talet fanns upp emot 100.000 gråsälar i Östersjön. Efter en kraftig nedgång betecknades stammen som ”nära hotad” på den svenska rödlistan i början av 2000-talet. Nu har antalet sälar ökat och populationen i Östersjön bedöms bestå av 35 000- 50 000 gråsälar.

Företagen tillfrågades hur de bedömde tillgången på säl. 70 procent av de som svarade tyckte att nuvarande stam av gråsäl var tillräcklig för att bedriva sälturism. Bara tio procent ansåg att sälstammen borde öka.

Den som semestrar på Gotland har möjlighet att få se sälar i sin naturliga miljö. Ett par företag ordnar sälsafari på norra Gotland.
Den som semestrar på Gotland har möjlighet att få se sälar i sin naturliga miljö. Ett par företag ordnar sälsafari på norra Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!