Till Tokyo med tryffel i trunken
Är japanerna intresserade av gotländsk tryffel? Det tänker fyra gotlänningar ta reda på under de närmaste dagarna. I går reste de till Japan med väskorna fulla av tryffelprodukter och en tro på att det faktiskt går att kombinera tryffel och sushi.
Foto:
Några av deras produkter finns redan i butiker på Gotland och i Sverige, men nu gör de ett försök att lansera produkterna och den gotländska tryffeln internationellt.
I går reste de tre till Tokyo, tillsammans med Susanne Welin-Berger som arbetar för LivsTek och som också har jobbat med tryffelprojektet.
Exportrådet har lagt upp ett program för den gotländska tryffel-delegationen. Under fem dagar kommer de att besöka delikatess-grossister och delikatessbutiker, men också träffa företagare som kan ge tips om hur man undviker fallgropar i den japanska affärsbranschen.
Drömscenariot är att man vid hemkomsten ska ha knutit kontakter med japanska grossister som vill ta in de gotländska tryffelprodukterna i sitt sortiment och att exporten ska kunna ta fart när tryffelplockningen kommer igång på Gotland till hösten.
200 tryffeljobb
Det är dags att vidga marknaden, det märkte man i höstas. 2007 var ett mycket bra tryffelår och många plockade dubbelt så mycket tryffel som vanligt, men då fick många också problem med att få avsättning för tryffeln.
Inom några år kommer det att finnas tillgång tillgång till mer gotländsk tryffel än tidigare. De 3 000 plantor som planterades under åren 2000 och 2001 kan eventuellt plockas redan om ett par år. Då är det utmärkt om det också finns nya försäljningskanaler.
Olof Thomsson och Susanne Welin-Berger, som har egna tryffelodlingar, tror på framtiden för den gotländska tryffeln:
Tryffelsafari
- Den kommer att ge mer än vad den gör i dag. Det är drag kring tryffeln på Gotland i dag och om 20 år tror jag att det kan finnas 200 personer på ön som jobbar med tryffel på olika sätt. Den ska plockas och förädlas, men den är också en produkt som lockar till upplevelseturism som "tryffelsafari", säger Susanne.
- Den gotländska tryffeln kan bli vad vi gör den till, säger Olof Thomsson.
Tryffelprojektet får ekonomiskt stöd från Leader+ och det är tack vare dessa bidrag man kan genomföra försäljningsresan till Japan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!