Till nytta för kropp och knopp
Swingdansen lever på Gotland.Just nu har den sitt centrum i den ombyggda gamla ladan vid Mattsarve i Gammelgarn, men gårdens ägare Lena Palmborg Karlsson och Jan Karlsson gör vad de kan för att sprida intresset över ön.- Vi hoppas att vi ska bli tillräckligt många för att dansskolan ska ordna kurser och något av dansställena i Visby ska ha boogie woogie-kvällar ibland, säger de.
Bugg, jazzdans, gammeldans och boogie woogie.
- Jag lärde mig dansa på CUF-danserna när jag var ung, säger Lena.
- Och jag var ute och dansade lördag, söndag och onsdag när jag var ung. Det var ju det nöje som fanns, menar Jan. Men eftersom jag är så kortväxt så var självförtroendet inte alltid så bra.
Började med jitterbugg
Men för ett antal år sedan började de på Visby dansskola, på buggkurs. Och där har de gått sedan dess. Varje vecka tränar de och tävlar även i bugg och dubbelbugg.
- På en kurs var det ett par som frågade om vi inte kunde få testa lite swingdans. Då vaknade vårt intresse på allvar.
I Herräng, utanför Hallstavik, anordnas varje sommar världens största swingdansläger.
Flera hundra deltagare per vecka vallfärdar dit under fyra veckor i juli. De kommer från Japan, Ryssland, USA, Kanada, Europa, Sverige och Gotland.
- Vi var där första gången 1999. Det är en otrolig upplevelse. Det är undervisning i flera pass under dagarna och på kvällarna är det social dans då man praktiserar det man lärt sig, berättar Lena.
De två första somrarna dansade de lindy hop, det som i Sverige kallas för jitterbugg och som var den första pardansen i 4/4 takt. Sedan dess har de koncentrerat sig på boogie woogie. Boogien som i Europa så småningom övergick i rock´n roll och sedan bugg.
Lada blev danspalats
Sedan drygt en månad samlar Jan och Lena en grupp på ungefär 20 personer för att dansa boogie woogie varannan söndag.
Och de dansar i den gamla ladan vid Mattsarve i Gammelgarn. En byggnad som förvandlats till rena danspalatset.
- Vi använde inte ladan så mycket, men för några år sedan lade vi nytt golv på höloftet och då började vi dansa lite där. Sedan byggde vi en ordentlig danslokal på övervåningen som vi ändå inte använde. Här övar vi själva, men vi samlar ofta folk till danser så lokalen används verkligen.
Under danserna filmar de sig själva och tittar sedan på resultatet.
- Det är ett bra sätt att utvecklas, man ser väldigt tydligt vad som behöver förbättras, säger Lena.
VM-mästare på besök
I torsdags kväll hade gruppen boogie woogiedansare besök av instruktörsparet Barbara Kaufer och Marcus Koch från München. De har VM-segrar i boogie woogie och många topplaceringar genom åren i boogie woogie och andra swingdanser. I dag arbetar de som danslärare och artister över hela världen.
- Vi träffade dem första gången i Herräng. Sedan dess har vi åkt till många ställen där de varit instruktörer, de är otroligt professionella och pedagogiska. Så det kändes fantastiskt att få dem att komma hit till Gammelgarn.
För gruppen gotländska boogie woogiedansare blev det ett riktigt lyft med två av världens bästa instruktörer på plats.
På Gotland finns ingenstans där man kan dansa boogie woogie. Inte ännu. Så Jan och Lena reser runt i Norden och Europa fyra, fem gånger om året för att dansa och lära sig mer.
Sex dagar i veckan
- De senaste två årsskiftena har vi som enda svenskar varit i Tammerfors i Finland där Marcus och Barbara har kurs. Vi har även varit i bland annat München i Tyskland, i Toulouse i Frankrike och Stavanger i Norge. I början av mars ska vi till Zürich i Schweiz. Sedan blir det Barcelona i Spanien och så Herräng. Vi hoppas också kunna åka på ett dansläger i Hollywood i sommar, ett läger där inga svenskar tidigare varit med.
Bugg och dubbelbugg på Visby dansskola, gammeldans i Sanda, jazzdans i Visby, boogie woogie i Gammelgarn.
Sex av veckans sju kvällar ägnar Jan och Lena nästan varje vecka åt dans.
- Det är vårt sätt att må bra, dans är bra för både kroppen och knoppen. Så nu jobbar vi på för sprida intresset för boogie woogie, säger Jan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!