Till Nynäshamn på en kvart...
Vad sägs om att ta sig från Visby till Nynäshamn på en kvart i stället för som nu tre timmar?- Genom att bygga en tunnel under vattnet för snabbtåg som kör mellan 500 och 1 000 kilometer i timmen är det möjligt. Vi tror stenhårt på det här. Och på att det skulle locka fler att bo på Gotland och kanske pendla till jobb på fastlandet.
- Fast det här har vi egentligen gjort utanför själva studierna, berättar Johan Presto. Inom Högskolan på Gotland arbetar man för att bli landets bästa studentkommun år 2007. I samband med det hölls ett par inspirations- och kreativitetsdagar på Fridhem där vi i grupper arbetade med olika scenarior och problem som skulle lösas.
Tillsammans med kurskamraterna Mandi Hallstensson, Anna Brostam och Annelie Wallenö fick han kommunikationerna till och från Gotland att arbeta med. Tanken var att ta fram hur det skulle kunna se ut 2055.
Verklighet om fem år
- Men det här skulle kunna vara verklighet om fem år. Tekniken finns, så det är projekteringen och finansieringen som behöver ordnas.Och byggandet av själva tunneln förstås. Men sådana här så kallade maglertåg som kör 500 kilometer i timmen finns redan i Kina, säger Johan Presto.
Det handlar om elektromagnetiska tåg som svävar fram utan att röra själva rälsen. Och att det skulle vara obehagligt att färdas så snabbt tror inte studenterna.
- När man flyger går det ju ännu fortare och det känns ju inte, säger Mandi Hallstensson.
Sitta fastspända
Den höga hastigheten gör troligtvis att gods och bilar behöver förankras bättre än på färjorna. Och kanske behöver passagerarna sitta fastspända som på flygplan. Men tar resan bara en kvart så bör det inte vara något problem, menar studenterna, som även har funderingar på att man skulle kunna fortsätta med de snabba tågen till större städer som Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå.
- Man skulle kunna ta sig från Visby till Göteborg på mindre än en timme, säger Mandi Hallstensson.
Vad det hela skulle kosta har designstudenterna ingen aning om, men de tror att EU skulle kunna stå för största delen. Transportföretag och länderna runt Östersjön bör också kunna bidra.
Även till Ventspils
När de ändå höll på att skissa på en tunnel till Nynäshamn så passade de på att göra en till Ventspils i Lettland också. De skulle binda ihop Östersjöregionen och verkligen göra Gotland till ett centrum i Östersjön.
- Vi tänker oss att trafiken ska drivas av en organisation med representanter för de olika intressenterna runt Östersjön, inte ett företag eller rederi som ska tjäna pengar genom höga biljettpriser.
Att bygga en så lång tunnel bör inte vara något problem menar de, och tar tunneln under Engelska kanalen som exempel, även om den är lite kortare.
- Vi har tänkt oss en slags kombination mellan en bro och en tunnel.
Miljömässigt skulle det vara en vinst eftersom man slipper alla utsläpp. Och säkerheten har de också tänkt på.
- Skulle det hända något så har vi tänkt en konstruktion där tunneln öppnar sig och tågvagnarna flyter upp till havsytan.
- Vi har arbetat förutsättningslöst och visionärt med det här. Men det känns inte alls som en omöjlig lösning. Vi hoppas att någon vill arbeta vidare med vårt förslag. Helst skulle vi vilja se att det var verklighet när vi slutar vår utbildning våren 2008, säger Johan Presto.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!