Till minne av Bertil Wiberg
Foto: Magnus Wiberg
Bertil Wiberg föddes och växte upp i Gävle, där han tog studentexamen 1944. Bland hans lek- och skolkamrater kan nämnas Ove Rainer (som blev generaldirektör för Posten och justitieminister i Olof Palmes regering) och förre ägaren av Läkerol och Ahlgrens bilar, Robert Ahlgren. Bertil Wiberg var nummer tre av fyra bröder. Han tog folkskollärarexamen 1948 och arbetade sedan som lärare på olika ställen i landet. 1964 flyttade familjen till Gotland då Bertil Wiberg blev rektor för Solbergaskolans rektorsområde. Vid det laget hade familjen utökats med sex barn, alla söner.
Bertil Wiberg var hela livet mycket intresserad av politik och upplevdes av många vara en genuin socialdemokrat med starkt intresse för samarbete. Det var viktigt för Bertil Wiberg att djupt förankra beslut och kompromisser både inom det egna som med de andra partierna. Bertil Wibergs gärning som politiker kännetecknades av noggrannhet och kompromissvilja.
I heta politiska diskussioner i dåvarande skolstyrelsen, där Bertil Wiberg närvarade i sin tjänstemannaroll som biträdande skoldirektör, sökte Bertil Wiberg ofta hitta kompromisser, så enighet kunde uppnås. På samma sätta agerade han i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen, när han under 1980-talet hade rollen som oppositionsråd. Han efterträdde Ove Lindström och fungerade som oppositionsråd under den tid som Eric Carlsson (c) var kommunstyrelsens ordförande och kommunens starke man.
Redan innan Bertil Wiberg blev oppositionsråd var han ledamot av kulturnämnden mellan 1971-1979 och han satt i Gotlands kommunfullmäktige 1974-1990. Som oppositionsråd satt han i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott 1980-1990, liksom i personal- och organisationsutskottet. 1980-1982 var han ledamot av sjukvårdsstyrelsen. Han var också med i den projektstyrelse, som ledda ombyggnaden av Visby lasarett. 1983-1985 var Bertil Wiberg vice ordförande i socialnämnden och under hela 1980-talet satt han med i länsstyrelsens styrelse. Som socialdemokraternas främste företrädare under 1980-talet spelade han en viktig roll i Gotlands utveckling. Dessutom var Bertil Wiberg borgerlig vigselförrättare och vigde 642 par.
Svenska språket var ett av Bertil Wibergs stora intressen. Han läste mycket och fyllde på sin folkskollärarexamen med en akademisk examen i nordiska språk. Många minns säkert hans noggrannhet med grammatik, stavning och ordval i kommunala och politiska texter. De handlingar som passerade Bertil Wiberg saknade språkliga fel. Bertil Wiberg hade också ett stort kulturintresse och kanske särskilt för konst.
Bertil Wiberg var socialdemokratiskt oppositionsråd fram till 1990 då han efterträddes av Jan Lundgren. Samma år flyttade Bertil med fru till Nockeby i Bromma. Närmast sörjande är makan Else och sönerna Pär, Lars, Hans, Mats, Mikael och Magnus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!