Den senaste veckan har SMHI:s satellitbilder visat att algblomningen i Östersjön börjat ta fart. Årets höga temperatur är en anledning till att algblomningen har börjat relativt tidigt, då alger trivs i varmt och stilla vatten.
– Just nu ser vi mycket alger på våra satellitbilder, men alla har inte kommit upp till ytan ännu, säger Örjan Bäck, allmänhetens oceanograf på SMHI.
De senaste fyra åren har algblomningen börjat tidigare än vanligt. Hittills i år har man sett några få ytansamlingar av alger, men enligt SMHI:s satellitbilder ser man nu ökad risk för algblomning nära Gotland.
Eftersom vädret har en stor påverkan på hur algblomningen artar sig är det svårt att ställa prognoser på hur sommarens algblomning kommer att se ut.
– Om det är fortsatt varmt och högtryck kommer vi se stor algtillväxt, men börjar det blåsa kommer den att minska. Vinden har även en stor påverkan, och vi ser nu att många alger har blåst österut mot Gotland, säger Örjan Bäck.
Ännu ser vi inte särskilt mycket alger i vattnet, men när algblomningen kommer igång är det bra att vara försiktig. En del av cyanobakterierna, alltså algerna, kan vara giftiga, vilket gör att du ska undvika att svälja vattnet.
– Det är särskilt viktigt att hålla koll på sina barn och husdjur, så de inte råkar få i sig alger. Undvik att bada helt om vattnet är ordentligt färgat av algerna, säger Örjan Bäck.