Vid Forsviden på norra Gotland planerades ursprungligen för ett 50-tal vindkraftverk. Forsviden Vind AB ansökte om tillstånd för 16 verk. Miljöprövningsdelegationen gav tillstånd för elva, ett beslut som överklagades. Mark- och miljödomstolen avslog hela ansökan med hänvisning till påverkan på örnar. I början av juni beslutade miljööverdomstolen att inte bevilja prövningstillstånd.
Lars Thomsson ser Forsviden som ett exempel på hur artskyddsförordningen tillämpas i tillståndsprövning. Med den tolkning domstolarna gör om skyddet för örnar blir det i princip omöjligt att komma vidare med utbyggnaden av vindkraft på Gotland, konstaterar han.
Problemet är att förordningen tolkas på individnivå i stället för att se till populationen. Lars Thomsson påpekar att örnstammen vuxit kraftig sedan utbyggnaden av vindkraft inleddes i början av 1980-talet. Antalet häckande par har ökat från fem till cirka 120, samtidigt som cirka 180 vindkraftverk uppförts. ”Samexistensen mellan örn och vindkraften har därmed visat sig fungera utmärkt” skriver han i en interpellation.
I interpellationen ber Lars Thomsson att Isabella Lövin klargör hur hon ställer sig till tolkningen av artskyddsförordningen. Han påpekar samtidigt att Gotland utsetts till pilotlän för energiomställningen, och vill ha besked hur miljöministern tänker agera för att utvecklingen av vindkraften på ön inte går stick i stäv med ambitionen att ställa om.