Theobalt brobyggare mellan kyrkorna i Osterjön
Förundran, förståelse, förtröstan.Tre viktiga F för den miljökonferens som just nu pågår i folkhögskolan i Fårösund.30 biologer och teologer från lutherska, ortodoxa och romersk-katolska kyrkor runt Östersjön deltar.Det handlar om fyra dagar med fyra ämnen nämligen vatten, jord, luft och eld.
De tre F:en är viktiga ledord för konferensen, säger en av ledarna, miljödebattören och pedagogen Stefan Edman. Förundran inför naturens, skapelsens märkvärdighet. Vi är barn av moder jord som skall vårda och vörda och det gör vi bättre än naturvårdsverket. Kyrkan är proffs på den sakrala dimensionen och kommer in där det blivit för mycket slantar, bonusar, stress och press.
F:et förståelse gäller det att ha för naturen och miljön runt omkring oss. Kyrkan kan hjälpa till, lära oss leva mera förnöjsamt.
De tredje F:et står för förtröstan.
Många har drabbats av mental försurning, sade Stefan Edman. De tycker det är kört, det har gått åt helvete. Men du får säga förlåt och börja om på nytt.
<span class='mr'>Start med vatten</span>
Första temat var vatten och kampen för Östersjön med bland annat besök på Fårö och vid kvällens diskussion deltog länsfiskekonsulent Rolf Gydemo, krögare Kjell Nordberg och marinbiolog Anders Nissling.
Tisdagen ägnas åt jord jordbruk, mat, hälsa och solidaritet. Det blir besök hos lantbrukare i Lokrume och i Alvena lindaräng. På kvällen deltar bland andra lantbrukarna Ingvar Jacobsson och Jan Grimlund,samt Ola Lindvall, LRF, stiftsjägmästare Göran Allard och handlaren Peter Stenebjer.
<span class='mr'>Ren luft</span>
Onsdagen handlar om luft och hur lufthavet bli rent igen, bland annat besök på Cementa i Slite och på torsdag är temat eld hållbar energi i våra länder. Besök vid vindkraftverk, biogasanläggning i Roma med mera.
Varje eftermiddag hålls teologiska reflexioner över dagens ämne.
Jag hoppas att vi åker hem peppade på fredag, sade Stefan Edman. Men också att kyrkorna kring Östersjön kraftfullt höjer sina röster och vågar vara djärva. Kyrkan har en unik funktion och kan ta chansen, vilket den kanske inte alltid gjort tidigare.
<span class='mr'>Egen syn</span>
Biskop Lennart Koskinen ser, genom Theobalt, Visby stift som "navet i havet" och brobyggare mellan kyrkorna runt Östersjön.
I kyrkan har vi vår egen syn på miljön, sade han. Vi ska inte bara ta hand om miljön utan vi ser på flora och fauna som en del av skapelsen, inte bara att naturen är till för människan. Nipsippan till exempel har ett egenvärde, är en del av Guds skapelse och vi skall värna om varje del av skapelsen.
Prästen Marcin Brzóska, från lutherska kyrkan i Polen, framhåller vikten av att denna lilla kyrka med sina 80000 medlemmar inte skall vara tyst utan tala för miljön även om teologer och biologer talar olika språk.
Han nämnde om hur hans hemland nyligen kommit med i EU och gemenskapen.
Östersjön är vårt gemensamma ansvar, ett hav för transporter, fritiden med mera, sade han. Och Europa blir mindre och mindre i och med kortare restider.
Marcin Brzóska påminde också om den tid då religonen var förbjuden i hans hemland och hur kristna grupper använde naturen som helgedom uppe i bergen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!