Svenskarna är ett kaffeälskande folk.
I snitt dricker vi nästan tre och en halv kopp java per invånare och dag. Det placerar oss som nummer två på listan över de mest kaffekonsumerande länderna, endast slagna av finnarna.
Testfakta gav laboratoriet Eurofins i uppgift att analysera koffeinhalt samt halten av de vanligaste tungmetallerna i tolv olika fabrikat av bryggkaffe. Resultatet visar att lågpriskaffe innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein och flera gånger högre halt av nickel än de dyrare och ofta ekologiska kaffesorterna. Mest nickel hade Bremer från Lidl, där halten var sju gånger så hög.
– Skillnaden i koffein beror troligtvis på att de billigare kaffesorterna innehåller en stor andel robustabönor, som har en hög koffeinhalt, säger Calle Åkerstedt på branschföreningen Svensk Kaffeinformation.
– Om nickelhalten också kan härledas till böntypen är svårare att svara på. Den kan bero på alltifrån jordmån till vilken typ av gödsling och bekämpningsmedel som används i produktionen.
De två vanligaste arterna av kaffebönor är robusta och arabica.
Robustabönan växer främst i afrikanska lågländer och till viss del även i Vietnam. Den anses kvalitetsmässigt sämre än arabican, som kräver hög höjd och oftast har sitt ursprung i sydamerikanska bergssluttningar.
Det internationella marknadspriset för robusta ligger på ungefär två
tredjedelar av arabican.
– Det är först på senare år som robusta har
börjat användas i svenskt kaffe och då endast i lågprisfabrikaten, säger Calle Åkerstedt.
De något dyrare fabrikaten med ett pris på cirka 30 kronor
och uppåt innehåller mycket riktigt hundra procent arabica. När det gäller lågpriskaffet finns inte bönsort angivet på förpackningarna. Men efter viss möda
återkommer leverantörerna med uppgifter om att kaffet består av en blandning av robusta och arabica.
David Haugaard, oberoende kaffeimportör, som besökt många plantager världen över på jakt efter de bästa bönorna, menar dock att det inte bara handlar om vilken typ av böna som används.
– Det säger sig själv att kaffe som i slutändan kostar runt 15 kronor är restprodukter med väldigt dålig kvalitet. Jag har med egna ögon sett hur man sorterar bort de sämre bönorna som får ligga direkt på marken i värmen
och halvt förmultna. Dessa bönor säljs sedan till extremt lågt pris och
används i lågpris- och snabbkaffe, säger han.
Enligt Magnus Frisk, informationsansvarig på Coop, stämmer inte detta.
– Nej, vårt kaffe köps på världsmarknaden med erkända beskrivningar av kvalitet där man får analysprov. Om proven inte lever upp till de krav vi har köper vi inte.
Coop kan inte förklara den högre nickelhalten i sitt lågpriskaffe.
– Nej, det är svårt att förklara. Vi gör tester på kaffet för tungmetaller som kadmium och bly, där det finns gränsvärden. Vi har inte haft några värden som överskrider gränserna.
Så säger Livsmedelsverket om…
…koffein: Det finns inga gränsvärden för koffein.
Några risker för överkonsumtion finns inte eftersom vi börjar
må illa om vi överdoserar.
Däremot rekommenderar man gravida att begränsa sin
konsumtion till max 300 mg koffein per dag, vilket motsvarar
cirka 3 koppar kaffe (1,5 dl/kopp). Men om det innebär att
gravida ska undvika kaffe gjort på robustabönor, där
koffeinhalten är dubbelt så hög, är svårt att svara på,
enligt Helena Hallström, toxikolog på Livsmedelsverket.
– Det är nya intressanta uppgifter. Beträffande eventuella nya
rekommendationer behöver vi dock mer underlag för att kunna ta ställning,
säger hon.
…nickel: Det finns inget gränsvärde för nickel i livsmedel.
För dricksvatten däremot går gränsen vid 20 mikrogram per liter.
Nickel i mat är inte orsak till att man utvecklar nickelallergi.
Vid förhöjda värden i maten går det dock inte att utesluta att personer med nickelallergi reagerar. Hos vissa personer med kroniskt handeksem verkar det som en minskning av nickelintaget via maten kan ge symtomlindring.
Märkningar för kaffe
Fairtrade/Rättvisemärkt är en social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter som arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Krav är en kontrollförening för ekologisk produktion. För att få certifieringen kravmärkt får till exempel inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer användas i framställningen.
UTZ är en oberoende organisation som vill sätta en minimistandard för
ansvarsfull kaffeproduktion. Utz-certifiering säkerställer att kaffet odlas och efterbehandlas på ett sätt som tar ansvar för miljö, sociala aspekter och matsäkerhet. Rainforest Alliance är en oberoende miljöorganisation
som verkar för biologisk mångfald och hållbara försörjningsmöjligheter
för arbetare och odlare.