Testar sin egen matidé

Ica Wisborgs chef ville vara först pÄ Gotland att införa konceptet med fÀrdigpackade matkassar till kunderna.
Nu Àr hans familj ocksÄ en av de första pÄ ön som hÀmtar ut mat och recept för en vecka i taget.
- LĂ€ttlagat och gott, konstaterar dottern Jennifer och serverar dagens middag.

<7GT_Bildrubrik>Serverat.</7GT_Bildrubrik> Jennifer Gottberg lagade gÄrdagskvÀllens mat, och syrran Clara (nÀrmast) Ät med god aptit.

<7GT_Bildrubrik>Serverat.</7GT_Bildrubrik> Jennifer Gottberg lagade gÄrdagskvÀllens mat, och syrran Clara (nÀrmast) Ät med god aptit.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-05-19 04:00

PÄ fastlandet har matkassekonceptet funnits i flera Är. Det gÄr ut pÄ att kunderna köper fÀrdigpackade matkassar för en vecka i taget, och fÄr dÄ med recept för fem middagar å fyra personer.


Icakedjan i ryggen
Christer Gottberg, butikschef pÄ Ica Wisborg i södra Visby, har lÀnge funderat pÄ att införa nÄgot liknande pÄ Gotland. Och nÀr Ica pÄ riksplanet införde idén, sÄg han sin chans:

- Med hela Icakedjan i ryggen blir det sĂ„ mycket enklare. De tar fram recepten, och bestĂ€llning och betalning sköts ocksĂ„ av Ica pĂ„ riksnivĂ„, via deras hemsida.

I mĂ„ndags var första dagen för matkassarna. En av de första att testa var - Christer Gottberg sjĂ€lv och hans familj.

- Jag vill ju veta vad vi sĂ€ljer, skrattar han.

Efter tvÄ dagars middagar ur den fÀrdigpackade matkassen, Àr sÄvÀl butikschefen sjÀlv som hans fru och barn nöjda med innehÄllet.

- Det Ă€r stora, rejĂ€la portioner, recepten Ă€r lĂ€tta att förstĂ„ och det tar inte alltför lĂ„ng tid att tillaga middagarna, beskriver han och medger att han inser att han Ă€r part i mĂ„let:

- Men Ă€ven som privatperson gillar jag idĂ©n. Det Ă€r skönt att fĂ„ allting packat och klart, man vet att alla rĂ„varor man behöver finns dĂ€r.

GT hÀlsade i gÄr pÄ hemma hos familjen Gottberg, lagom till att dottern Jennifer plockade spenat- och ricottafylld cannelloni ur ugnen.

- Det Ă€r bra att fĂ„ inspiration till vad man ska laga. Aldrig att vi pĂ„ egen hand skulle komma pĂ„ att göra cannelloni, sĂ€ger Christer Gottberg.

- Jag Ă€r ingen mĂ€sterkock pĂ„ nĂ„got vis, men det var lĂ€tt att laga, tycker dottern Jennifer, som var den som stod för matlagningen i gĂ„r kvĂ€ll.

- Vi försöker involvera hela familjen i matlagningen. Det tror vi Ă€r bra för alla, resonerar pappa Christer.

Christer Gottberg har vissa planer pÄ att utveckla matkassekonceptet ytterligare.

- Kanske kan man tĂ€nka sig fler alternativ: nĂ„got vegetariskt, en GI-meny, kassar för tvĂ„ personer i stĂ€llet för fyra..., funderar han.

Först ska dock nuvarande koncept sÀtta sig.

- Ica har bestĂ€mt att det ska vara uppehĂ„ll över sommaren, frĂ„n vecka 25 till vecka 32. Men sedan Ă€r mĂ„lsĂ€ttningen att vi ska sĂ€lja 50 till 100 matkassar i veckan, sĂ€ger Christer Gottberg.


Samma pris
PrismÀssigt kostar matkassarna 549 eller 695 kronor per vecka, beroende pÄ vilket alternativ man vÀljer.

- Det Àr ungefÀr samma pris som alla ingÄende varor har i butiken, men man missar möjligen kampanjpriser eller andra tillfÀlliga sÀnkningar, sÀger Christer Gottberg.

Ytterligare sex Icabutiker pÄ Gotland har anmÀlt intresse för konceptet, och Àven Coop Forum har flaggat för att man tÀnker dra igÄng en liknande idé.

- Men det Ă€r kul att vara först, sĂ€ger Christer Gottberg nöjt.

Och hugger in pÄ kvÀllens middag.

Ica Wisborg har tre matkasse-alternativ:

"Billiga veckan", 549 kronor/vecka. Enklare rÀtter, en del djupfryst mat och en del lÄgprisvaror.

"Inspirationskassen", 695 kronor/vecka. Mycket fÀrska rÄvaror, sÄ mycket lokala och ekologiska produkter som möjligt.

Inspirationskassen finns ocksÄ i laktosfri variant, till samma pris.

Alla kassar innehÄller rÄvaror för fem dagars middag för fyra personer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om