PÄ fastlandet har matkassekonceptet funnits i flera Är. Det gÄr ut pÄ att kunderna köper fÀrdigpackade matkassar för en vecka i taget, och fÄr dÄ med recept för fem middagar å fyra personer.
Icakedjan i ryggen
Christer Gottberg, butikschef pÄ Ica Wisborg i södra Visby, har lÀnge funderat pÄ att införa nÄgot liknande pÄ Gotland. Och nÀr Ica pÄ riksplanet införde idén, sÄg han sin chans:
- Med hela Icakedjan i ryggen blir det sÄ mycket enklare. De tar fram recepten, och bestÀllning och betalning sköts ocksÄ av Ica pÄ riksnivÄ, via deras hemsida.
I mÄndags var första dagen för matkassarna. En av de första att testa var - Christer Gottberg sjÀlv och hans familj.
- Jag vill ju veta vad vi sÀljer, skrattar han.
Efter tvÄ dagars middagar ur den fÀrdigpackade matkassen, Àr sÄvÀl butikschefen sjÀlv som hans fru och barn nöjda med innehÄllet.
- Det Àr stora, rejÀla portioner, recepten Àr lÀtta att förstÄ och det tar inte alltför lÄng tid att tillaga middagarna, beskriver han och medger att han inser att han Àr part i mÄlet:
- Men Àven som privatperson gillar jag idén. Det Àr skönt att fÄ allting packat och klart, man vet att alla rÄvaror man behöver finns dÀr.
GT hÀlsade i gÄr pÄ hemma hos familjen Gottberg, lagom till att dottern Jennifer plockade spenat- och ricottafylld cannelloni ur ugnen.
- Det Àr bra att fÄ inspiration till vad man ska laga. Aldrig att vi pÄ egen hand skulle komma pÄ att göra cannelloni, sÀger Christer Gottberg.
- Jag Àr ingen mÀsterkock pÄ nÄgot vis, men det var lÀtt att laga, tycker dottern Jennifer, som var den som stod för matlagningen i gÄr kvÀll.
- Vi försöker involvera hela familjen i matlagningen. Det tror vi Àr bra för alla, resonerar pappa Christer.
Christer Gottberg har vissa planer pÄ att utveckla matkassekonceptet ytterligare.
- Kanske kan man tÀnka sig fler alternativ: nÄgot vegetariskt, en GI-meny, kassar för tvÄ personer i stÀllet för fyra..., funderar han.
Först ska dock nuvarande koncept sÀtta sig.
- Ica har bestÀmt att det ska vara uppehÄll över sommaren, frÄn vecka 25 till vecka 32. Men sedan Àr mÄlsÀttningen att vi ska sÀlja 50 till 100 matkassar i veckan, sÀger Christer Gottberg.
Samma pris
PrismÀssigt kostar matkassarna 549 eller 695 kronor per vecka, beroende pÄ vilket alternativ man vÀljer.
- Det Àr ungefÀr samma pris som alla ingÄende varor har i butiken, men man missar möjligen kampanjpriser eller andra tillfÀlliga sÀnkningar, sÀger Christer Gottberg.
Ytterligare sex Icabutiker pÄ Gotland har anmÀlt intresse för konceptet, och Àven Coop Forum har flaggat för att man tÀnker dra igÄng en liknande idé.
- Men det Àr kul att vara först, sÀger Christer Gottberg nöjt.
Och hugger in pÄ kvÀllens middag.