Temadag om depressioner

Depression är en av de största folksjukdomarna. Varannan kvinna och var femte man riskerar att drabbas.Men det finns hjälp att få. Det vill Psykiatriska kliniken berätta om på Psykiatrins dag i morgon.

Gotland2007-11-07 04:00
Depression är en förrädisk sjukdom som gradvis smyger sig på. I regel är det inte den drabbade själv, utan anhöriga som märker att en person har blivit deprimerad. Och när sjukdomen väl har upptäckts så kan man få effektiv hjälp av läkemedel eller terapi.
Under Psykiatrins dag den 8 november vill Psykiatriska kliniken berätta om det behandlingsutbud som finns att tillgå när någon har glidit in i en depression. Därför arrangerar man under eftermiddagen och kvällen en temadag med föreläsningar om depressioner i S:t Olofs-salen i Visby.
Bo Siwers kommer att berätta om sjukdomen och antidepressiva läkemedel, Mats Byström berättar om kognitiv terapi och Jaroslaw Kornowski talar om elbehandling. Dessutom kommer man att tala om deprimerade barn.
De behandlingsformer som finns att tillgå mot depression är effektiva. Nästan alla drabbade tillfrisknar, även om det finns risk för återinsjuknande. Och självmordsstatistiken talar sitt tydliga språk: Under de senaste åren har självmorden i Sverige minskat från 2500 fall till omkring 1500.
Sömnproblem.
Aptitförlust.
Koncentrationssvårigheter.
Problem med att komma igång och få saker gjorda.
Sänkt stämningsläge. Det som förut var intressant har blivit tråkigt.
Det finns ingenting att längta efter-allt går i grått.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om