Telias miljonsatsning börjar ge avkastning

- Det har aldrig varit så hett som nu.Det säger Fredrik Nyberg vid Telia. Nästa vecka kommer han till Gotland för att träffa fiberföreningar i sex socknar.

Gotland2012-01-19 04:00

Källunge och Hörsne-Bara är på väg att teckna avtal med Telia. Även Levide är på god väg och räknar med grävstart i mars. Nästa vecka träffar Fredrik Nyberg även föreningarna i Bro, Hablingbo och Dalhem. Under februari är möten med flera föreningar på södra Gotland inplanerade.

Efter avsiktsförklaringen med Region Gotland 2010 stöttar Telia med 6 000 kronor per abonnemang, förutsatt att fiberföreningen tecknar ett avtal med tio års bindningstid. Det har lett till att Telia hittills satsat cirka sex miljoner kronor på fiberutbyggnaden. Och nu börjar bolaget få tillbaka - varje månad inkasserar man över 400 000 kronor i avgifter.


Fanns bara Telia
Redan innan avsiktsförklaringen undertecknades hade de två första fibernätet kört igång, de i Grötlingbo och i Hejde-Väte. Trots att man inte fick extra stöd valde båda Telia.

- Det fanns inga andra alternativ, säger Stefan Johansson i Grötlingbo och får medhåll av Tomas Björkqvist i Hejde-Väte.

De två föreningarna har identiska avtal med sex års bindningstid. Fram till 2016 är det Telia som gäller. När det är dags för en ny upphandling hoppas de att det finns fler alternativ.

- Med konkurrens skulle det gå att pressa priserna, tror Stefan Johansson.

- Kanske kan man göra så att vart och ett hushåll väljer fritt, eller så gör föreningen en gemensam upphandling, säger Tomas Björkqvist.

Fredrik Nybergs har en förklaring till bristen på konkurrenter:

- Det kräver en stor insats att ta fram en modell som fungerar i glesbygden. Telia hade dessutom en bra grund i det avtal vi har med Gotlandshem. Genom det hade vi 5 500 kunder spridda över hela ön i ett fungerande fibernät.

- Hade vi inte haft det hade vi inte kunnat satsa som vi gör nu.


Fiber att hyra
Från flera håll har det kommit kritik mot att Telia fått en monopolliknande ställning, och att det strider mot de villkor som finns för det statliga stödet.

I sin egen bredbandsstrategi ifrågasätter Region Gotland själv om fibernäten kan betecknas som öppna.

Fredrik Nyberg påpekar att Telia inte lägger beslag på hela nätet, utan bara hyr en del av det. Det finns plats för andra aktörer och föreningarna har möjlighet att hyra ut plats till andra. Det försöker bland annat Fardhem, Linde och Lojsta att utnyttja. Inom området finns flera aktörer som behöver fiberanslutning.

- I och med att det finns två fibrer dragna till varje fastighet finns det möjlighet att koppla in andra aktörer än Telia, säger Tommy Gardarve i Fardhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om