Telefonavlyssning avslöjade härvan

Det var med hjälp av hemlig telefonavlyssning som det stora ekobrottsmålet, där en 55-årig företagare på Gotland är huvudperson, kunde avslöjas.

Gotland2005-04-12 06:05
Ett 100-tal svartjobbare, varav minst 10 från Gotland, har anlitats för att flytta åt folk, företag och myndigheter. Minst 11 miljoner kronor i skatt och avgifter har hållits undan det allmänna.

Igår åtalade Gotlands tingsrätt sju personer misstänkta för ekonomiska brott. Kriminella nätverk och organsierad brottslighet ingår i svartjobbshärvan. En av de åtalade är medlem i mc-gänget Hells Angels, en organisation där brottsliga inslag ingår som affärside.
Den 55-årige gotlänningen har ingen som helst koppling till Hells Angels, säger åklagaren Gunilla Dersand Holmberg bestämt. Om kopplingen till mc-gänget har påverkat utredningen på något sätt kan hon inte säga.
­ - Det vill jag inte yttra mig om just nu, men vi kan inte utesluta en konkret påverkan därifrån, säger hon.
Kriminalinspektör Rolf Öström har skött det mesta av utredningsarbetet.
­ - Av förundersökningen framgår att vissa av de inblandade är rädda för att berätta vilka de andra är, säger han.
Den 55-årige gotlänningen, som är företrädare för flyttfirman Janssons Express, är åtalad för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, grovt brott samt grovt skattebrott. Han har använt sig av företag som skrivit ut luftfakturor för att på det sättet smita undan skatter och avgifter under ett och ett halvt års tid.
"Målvakterna" i dessa företag har fakturerat företaget och sedan betalat tillbaka pengarna kontant. En del av dessa har sedan använts för att avlöna svart arbetskraft.
Minst 11 miljoner kronor beräknas ha hållits undan från skatt.
­ - Jag har anlitat svart arbetskraft och det står jag för, säger den 55-årige gotlänningen.
-­ Det är väldigt svårt att få tag i vit arbetskraft medan folk står på kö att utföra tjänster svart, säger mannen som erkänt brotten han anklagas för.

Anställd på NFB
Det gör även fem av de andra inblandande som är misstänkta för olika ekonomiska brott, samt narkotika- och dopingbrott. Bara en säger att han är oskyldig. Det är en arbetsledare från NFB, det bolag som Janssons Express fått sina uppdrag från och ett av de ledande företagen inom flyttbranschen.
Mannen kallar sig "pappa i flyttsvängen"och menar att personer drar sig till honom för att prata. Han är åtalad för medhjälp till bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott. Han har hjälpt 55-åringen i hans brottsliga verksamhet genom att sköta kundkontakter, hantera arbetskraft och avlöna svart arbetskraft.
Han vet inte om de kontanta pengar han lagt i kuvert till arbetarna är skattade pengar.
­ - Vad ska jag svara på det, man har ju sina funderingar, säger han.
Ett 100-tal personer har anlitats för att jobba svart i samband med olika flyttuppdrag. Minst tio av dessa bor på Gotland och avlönas härifrån.
-­ Vi kan Inte utesluta att svartjobbare anlitats vid uppdrag på Gotland också, men största delen har skett på fastlandet, säger Gunilla Dersand-Holmberg.
Vad som händer med svartjobbarna är inte klart.
-­ Det kan bli aktuellt med åtal där också, men lönerna för 2004 kan ju fortfarande redovisas i årets deklaration, säger hon.

Nya spaningsmetoder
Det här är första gången telefonavlyssning har använts för att avslöja enbart ekonomisk brottslighet. Reglerna ändrades den 1 oktober 2004.
Det har inneburit att man bland annat kunnat kartlägga kriminella nätverk. De inspelade banden av telefonsamtalen är hemligstämplade. De är inte åberopade som bevis, men kan användas om det skulle visa sig nödvändigt.
- Utredningsmässigt är det här ett genombrott. Utan avlyssning hade vi inte fått samma resultat, säger Gunilla Dersand-Holmberg som påpekar att svart arbetskraft är ett stort samhällsproblem.
­- Det här är svårupptäckt brottslighet. Vi hade aldrig haft en chans annars, säger Rolf Öström.
Telefonavlyssningen avslöjar ytterligare brott. Riktigt vad och hur omfattande, vill inte ekobrottsmyndigheten avslöja. Minst elva personer har förhörts och är misstänkta i svartjobbshärvan. Sju är hittills åtalade.
- Jag utesluter inte att det kan bli aktuellt med fler åtal, säger Gunilla Dersand Holmberg.
I övrigt vill hon inte gå in på några detaljer.
­ - Jag vill inte föregripa förhandlingarna, säger hon.
Några av de åtalade är misstänkta för fler brott, bland annat förberedelse till grovt bedrägeri. Den utredningen pågår fortfarande. Grovt skattebrott ger som mest sex års fängelse medan grovt bokföringsbrott straffas med maximalt fyra års frihetsberövande.
Rättegången inleds på måndag och beräknas pågå i åtta dagar. Förhandlingen kommer att omgärdas av särskild säkerhetskontroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om