Tekniska nämnden vill sätta stopp för genomfarten
Planerna på parkeringsavgifter är bara en del i ett större paket som syftar till att minska trafikflödet genom innerstaden.Ett annat förslag handlar om att stoppa genomfart genom att dela in innerstaden i två trafikzoner.
Foto: Jönsson Rolf
- Nu sätter vi ned foten och gör radikala förändringar som vi hoppas ska kunna hålla under en längre tid, säger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg.
Parkeringsavgifter är bara en del i det förslag som tjänstemännen har arbetat fram. Ett annat förslag handlar om att sätta upp ett trafikhinder som stoppar trafiken i backen ned mot Specksrum. Det handlar bara om en enkel pinne mitt i vägen eller en fjärrstyrd bom som kan öppnas av trafik som får passera - men det är ett trafikhinder som kommer att få stora konsekvenser för trafikflödet.
Om man stoppar genomfarten vid Specksrum så är det inte längre möjligt att göra en genomfart från norr till söder i innerstaden. Den trafik som kör in genom Norderport kommer bara till Stora torget, sedan måste man köra ut samma väg som man kom in. Innerstadstrafiken kommer alltså att delas in i två zoner.
Det här kommer inte bara att skapa en fridfullare miljö vid Specksrum, utan också vid Norderport.
- Det är alldeles för hög ljudnivå i fastigheterna som ligger vid Norderport, därför måste vi minska antalet genomfarter där, säger Kjell Skalberg.
Men det är inte bara där som man vill få ned trafiken.
Sedan kongresshallen och Almedalsbiblioteket öppnade vid Almedalen har antalet bilar som kör in genom Söderport ökat markant.
Man vill inte ta den omväg som det innebär att köra via Gutebacken och hamnen.
Stopp för stora fordon
Det finns fler delar i tjänstemannaförslaget som har presenterats för politikerna i tekniska nämnden:
l För att minska olycksrisken ska fordon som kör in i innerstaden inte få vara mer än åtta meter långa och 3,5 meter höga.
l Parkeringsförbudet i innerstaden gäller dygnet runt och alla dagar. Parkering kommer bara att vara tillåten på markerade platser.
l Gångfartsområdet ska utökas och den låga hastigheten ska gälla året om.
l Där det behövs ska det sättas upp blomurnor och andra hinder som får bilisterna att sänka hastigheten.
l Några gator, exempelvis Hästgatan, föreslås bli gågator, men här ska vissa fordon få köra i dubbelriktad trafik.
Till hösten
Ett första steg mot en ny trafikmiljö i Visby innerstad kan tas redan på tekniska nämndens sammanträde den 28 maj. Tjänstemännen tror att flera åtgärder sedan ska kunna genomföras redan till hösten. Om det blir parkeringsförbudsområde och parkeringsavgifter i innerstaden så hoppas man att dessa ska kunna vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!