Tekniken som ska rädda örnarna

Länsstyrelsen sätter stort hopp till ny teknik för att örnar och vindkraft ska kunna samexistera. Och försöken på Näsudden ser lovande ut.

På Näsudden pågår för närvarande projektet Örnkoll, där ornitologer från ett torn observerar om kamerorna klarar av att styra vindkraftverket och stoppa dem när örnar närmar sig.

På Näsudden pågår för närvarande projektet Örnkoll, där ornitologer från ett torn observerar om kamerorna klarar av att styra vindkraftverket och stoppa dem när örnar närmar sig.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2021-02-02 19:23

– Det har varit en tuff uppgift att ta fram strategin. Det är svårt att hitta nya örnfria områden, och då kan ny teknik vara en lösning, säger Mimmi Skog vid länsstyrelsen. 

Förra året inleddes projektet Örnkoll på Näsudden. Med intelligenta kameror övervakas området, fåglar identifieras och deras flyktväg räknas ut. Om det är en örn som närmar sig ett vindkraftverk, så stoppas rotorbladen.

Från ett torn observerar ornitologer hur tekniken fungerar.

– Det ser lovande ut. Vi har precis installerat ny mjukvara som är mer anpassad till det gotländska ljuset. Projektet håller på till halvårsskiftet. Då ska vi ha en rapport klar, säger Andreas Wickman vid Wickman Vind AB.

Vattenfall är på väg att genomföra ett generationsskifte på Näsudden. 20 gamla verk ska ersättas med 8 nya. Konsulten Staffan Engström har föreslagit Vattenfall att man samtidigt borde passa på att pröva att måla hälften av de nya rotorbladen svarta. En studie från Norge visar att det kan minska örnkollisionerna med 70 procent.

– Resultaten från Norge är väldigt lovande. Svarta rotorblad syns mer i landskapsbilden, men jag tror att många har överseende med det om man vet att det sparar örnars liv, säger han.

Andreas Wickman tycker att länsstyrelsens förslag till strategi är ett fall framåt. Han saknar dock ett förslag som han tror skulle göra en större vindkraftssatsning möjlig.

– Dagens vindkraftverk producerar tio GWh per år. Morgondagens verk kan producera dubbelt så mycket. Det skulle räcka med 50 sådana verk, 200 meter höga och med en rotordiameter på 150 meter, koncentrerade på en plats för att producera en TWh per år. Då skulle resten av ön kunna vara fri från vindkraft, säger han.

Mimmi Skog tycker förslaget att samla större vindkraftverk är intressant.

– Vi har dock ingen rådighet över hur de som vill bygga vindkraft tänker, säger hon.

Att ta fram strategin är länsstyrelsens eget initiativ. Därmed är det oklart hur ny teknik kommer att bedömas vid kommande tillståndsprövningar och eventuella överklaganden till domstolar.

– Nej, det styr vi inte över. Lagstiftningen kring tillstånd är strikt, men någon måste våga börja pröva om det finns tilltro till den nya tekniken, säger Mimmi Skog.

Förslaget till strategi är på remiss i två månader. Efter det ska svaren sammanställas.

– Det går inte att säga i dag när vi kan fatta beslut om strategin, säger Mimmi Skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!