Allt fler tonåringar dricker energidryck. I Sverige är det enligt Ungdomsbarometern dubbelt så många i åldern 15–24 år som dricker det minst en gång i veckan, jämfört med för fem år sedan.
Att dricka för mycket energidryck är dåligt för tänderna, och enligt Sandra Sandström-Lapukins, tandläkare och enhetschef vid Folktandvården i Hemse, så är det vanligt att unga kommer in med erosionsskador på tänderna.
– Jag tycker nog det är väldigt vanligt på Gotland, tyvärr. Att tonåringar som kommer in till tandläkaren har erosionsskador är snarare mer regel än undantag. Det är många i de övre tonåren som vi upplever att de ibland dricker energidryck i stället för att äta och det är ju inget vidare, säger Sandra Sandström-Lapukins.
Hon förklarar att energidrycken fräter på ytskiktet på tänderna då tänderna är basiska medan energidrycken är sur.
– Så varje gång man dricker energidryck så kan man säga att det skalas av en liten del av emaljen som aldrig kommer tillbaka, säger Sandra Sandström-Lapukins.
När skadan sedan är skedd, är det i stort sett omöjligt att laga.
– Det är så pass ytliga skador så det är svårt att göra en lagning så tunn som emaljen är. Det är inte som när man lagar ett hål till exempel, säger Sandra Sandström-Lapukins.
Att tonåringar dricker alltmer energidryck tror hon bland annat kan ha att göra med hur det marknadsförs på sociala medier.
– Sponsring och marknadsföring av idrottare gör att det skapas en bild av att energidryck är något man behöver när man idrottar och att det är något bra. Men egentligen är det bara en onödig kostnad och ingenting som någon behöver dricka. Dessutom är det beroendeframkallande, säger Sandra Sandström-Lapukins.
Svensk Dagligvaruhandel har en rekommendation om en 15-årsgräns på energidrycker, en rekommendation som de flesta stora kedjor följer. Sandra Sandström-Lapukins tycker att en 15-årsgräns är för lågt och att den borde höjas.
– Och kanske kan man också ha som på cigarettpaket, att man har erosionsskadade tänder på burkarna. För att få bukt på problemet måste man dels göra det svårare att köpa, dels göra det mindre attraktivt att köpa.