Tallprocessionsspinnaren reagerade dåligt på medlet

I början av maj genomfördes en provbesprutning mot tallprocessionsspinnaren i Vamlingbo.
Nu har resultatet analyserats:
- Och vi har förstått att metoden var sådär halvbra, säger Jan Larsson från Gruppen för bekämpning av TPS.

Gotland2006-06-30 06:00
Problemet har funnits länge ute på Storsudret, där fjärilslarven avsöndrar små hår som sprids med vinden och gör att många människor visar allergiska reaktioner såsom klåda och kraftiga utslag, astmatisk hosta med feber och ögonirritation.
Den provbesprutning som nu analyserats genomfördes på initiativ av den lokala gruppen men med hjälp av professor Stig Larsson på Entomologiska Institutionen vid SLU. Syftet var inte att bekämpa skadedjuren utan att prova hur väl det föll ut, att med hjälp av en traktor och spruta, bespruta ett område på södra Gotland med medlet Turex WP.
Effekten på tallprocessionsspinnaren var dock mindre än vad gruppen önskat:
- Vi hade hoppas att de skulle stryka med i större utsträckning än vad de gjorde, säger Jan Larsson och fortsätter:
- Vad vi lärt oss av det här försöket är att metoden eller medlet nog måste vara effektivare. Kanske behövs en kombination av dem.
Enligt honom kan det i framtida bekämpningsförsök vara lämpligt att öka dosen av medlet eller ändra metoden.

Svårt med traktor
Provbesprutningen genomfördes på en sträcka om några hundra meter längs med havet i Vamlingbo, liksom en lika lång sträcka en bit längre in på land. Platserna valdes för att se om provet visade några effektskillnader, vilket också noterades. I gruppens rapport till kommunstyrelsen skriver de att dödligheten var högre längs vägen på alvaret än längs med strandvägen, men att det även vid vägen var förvånansvärt många larver som överlevde.
Dessutom säger Jan Larsson att:
- Det visade sig vara svårt att använda en traktor med spruta i den här terrängen. Det fungerade dåligt.

Värdefullt försök
Istället rekommenderar gruppen att eventuella besprutningar i framtiden görs med hjälp av en helikopter, och de påpekar att det bör ligga i kommunens och länsstyrelsens intresse att själva planera och genomföra bekämpningar.
Jan Larsson anser dock inte att försöket var misslyckat.
- Vi visste ju inte hur det här skulle falla ut, men vi måste prova olika metoder för att komma till rätta med det här. Nu vet vi till nästa gång att just den här metoden inte fungerar optimalt. Det är värdefull att veta, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om