Talade om hur det omöjliga blir möjligt
Ola Skinnarmo och Lars Cronlund var två av de inspirerande personer som medverkade som föreläsare vid Inspiration 09.Båda är kända för sina strapatsrika satsningar på utmaningar. Skinnarmo är just hemkommen efter att ha seglat genom Nordostpassagen, Cronlund är en av få svenskar som bestigit Mount Everest.
Foto: Henrik Radhe
Lars Cronlund gjorde entré och konstaterade att "Det är lite varmt". Varefter han började skala av sig lager efter lager efter lager av kläder tills det låg en stor hög av persedlar framför honom.
Det var sådana plagg han bar för att som bergsbestigare överleva på Mount Everests kalla och syrefattiga höjder, det vill säga ända upp till drygt 8 000 meter.
Andra gången
Han gjorde ett första försök att bestiga världens högsta berg 1987. Det misslyckades. Något han drog erfarenheter av när han försökte igen 1991.
- Första gången tränade halva gruppen i svenska fjällen och halva i Alperna. Nu blev det fjällen för samtliga och de har en stor fördel, där finns inga krogar...
Lars Cronlund framhåller att fysiskt styrka förstås är viktig inför en sådan omfattande uppgift.
- Men den mentala styrkan är viktigare.
Han berättar om detaljer på plats i Himalaya. Om de enorma påfrestningarna när fysiska praktexemplar tar tio steg och sedan måste stanna och pusta. Om att klättrarna måste dricka sex liter per dag. Och att det är viktigt att sätta värdlandets flagga överst. Men också i sammanhanget närmast absurda delar.
- På väg ner för berget gick det bra att via kortvågsradio beställa pizza hos den lokale bagaren.
Ekodagen
Ola Skinnarmo medverkade i går och han kommer också att vara med när kommunen genomför Ekodagen, den 2 november. I år med tema jordens polarområden och ett klimat i förändring.
- Vi arrangerar Ekodagen för tredje året. Tidigare har vi haft Renata Chlumska och Mattias Klum som medverkande. Nu är temat polerna eftersom förändringarna syns mest där, säger kommunens ekostrateg Helena Andersson.
Såg förändringen
Och Ola Skinnarmo är just hemkommen från en klimatvänlig seglats genom Nordostpassagen i Nordenskiölds spår, som startade 15 juni. Syftet var bland annat att uppmärksamma den stora miljöförändring som sker på grund av den globala uppvärmningen.
- I Arktis ser man de största förändringarna. Sen slutet av 1990-talet har det blivit mindre is och temperaturen har ökat. Jag har med egna ögon sett förändringen.
- Det var den största, längsta och krångligaste expedition jag gett mig ut på. Men inte den fysiskt mest ansträngande, jag brukar gå ner 15 kilo men nu gick jag upp.
Nu åker han runt och föreläser några gånger i veckan.
- Upplägget för Ekodagen är roligt, att Gotlands kommun fixar gratisbussar från hela ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!