Tack vare dem har 80 kyrkor restaurerats

Stiftelsen Byggnadshyttan på Gotland började sin verksamhet 1986.

Gotland2006-09-09 06:00

Att det nu gått 20 år uppmärksammades i går med ett seminarium på högskolan där man blickade såväl bakåt som framåt.
- Utan Byggnadshyttan är det inte säkert att vi fått 80 kyrkor restaurerade under de här åren, säger Torsten Gislestam, ordförande i kyrkonämnden.

Stiftelsen Byggnadshyttan grundades av Riksantikvarieämbetet, Samfälligheten Gotlands kyrkor, länsmuseet och Gotlands kommun. Syftet var att utveckla ett företag med inriktning på att vårda och underhålla kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
I dag är Byggnadshyttan ett specialiserat byggmästeri med ungefär 20 anställda. De flesta är hantverkare, men även konservatorer vars kompetens är oerhört viktig vid kyrkorestaureringar. För det är från Samfälligheten Gotlands kyrkor som Byggnadshyttan får majoriteten av sina uppdrag, vissa år ända upp till 80 procent.
- För mig som ursprungligen kommer från den vanliga byggsvängen så känns det så skönt att få tid att verkligen kunna göra ett bra jobb. Att inte arbeta på ackord, vilket inte innebär att vi drar benen efter oss, säger hyttmästare Håkan Lindkvist.

Bred kompetens
Byggnadshyttan har breddat kompetensen under de år som gått. Och samarbetet med Samfälligheten Gotlands kyrkor har utökats. I början handlade det mest om yttre renoveringar av kyrkorna. I dag försöker man samordna det inre och det yttre. Dels blir det mer rationellt och billigare, dels är det bättre för de anställda vid Byggnadshyttan som kan välja att arbeta inomhus de dagar då vädret inte tillåter utomhusjobb.
Att ha ett och samma byggnadsföretag som utför de allra flesta restaureringarna i kyrkorna är en stor fördel, påpekar stiftelsens ordförande Åke G Sjöberg.
- Det ger en stor flexibilitet. När vi till exempel tvingades göra ett avbrott i restaureringar av Bro kyrka eftersom det skulle göras en omfattande arkeologisk undersökning så kunde vi få arbeten i andra kyrkor utförda under tiden.

Välbesökt aula
Högskolans aula var välbesökt vid gårdagens seminarium. Åke G Sjöberg gav en kort historik kring byggnadshyttan, och arkitekt Jan Utas talade om erfarenheter och reflektioner från gotländska kyrkorestaureringar innan ordet överlämnades till Kristin Balksten.
Hon är doktorand och forskar i ämnet "Beständig puts på murverk", finansierat av Byggnadshyttan, Samfälligheten Gotlands kyrkor, Nordkalk med flera i samarbete med Högskolan på Gotland.

Putsen ett problem
Hon talade om kalk i teori och praktik och berättade om sina tester och slutsatser och hur man kan påverka den putsade ytan så att den bland annat blir mer frostbeständig.
De senaste åren har man på gotländska kyrkor haft problem just med att putsen faller av.

Klimatstyrning
Tor Broström, lektor vid högskolan, talade om klimat i kulturhistoriska byggnader. Byggnadshyttan, länsmuseet, Geab och Samfälligheten Gotlands kyrkor har engagerat sig i ett projekt om klimatstyrning i kyrkor som initierats av Tor Broström och elkonsulten Peter Ström.
Syftet med projektet är att pröva hur luftfuktighet och temperatur påverkar klimatet i kyrkan. Klimatstyrningsanläggningar är installerade i Fårö kyrka och i kyrkan i Etelhem.
Under seminariet talade också Joakim Hansson, kyrkoantikvarie vid länsstyrelsen och lektor vid högskolan, om 1800-talets restaureringar av gotländska kyrkor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om