T-tröjornas krig
Det är onsdag i Almedalsveckan och ännu en föreställning av den politiska cirkusen har börjat. Idag har Fredrik Reinfeldt huvudrollen, men här vimlar av andra röster som också vill höras.Ett spektakel - javisst! Men också ett uttryck för verklig demokrati, tycker lobbyisten Mattias Goldmann.
Parkarbetarna som städar upp i innerstadens grönområden brukar börja klockan sju på morgonen, men under Almedalsveckan är de på plats redan klockan fem. Almedalen liknar en soptipp när de kommer. Pizzakartonger och engånggrillar varvas med drivor av propaganda och innan tv inleder sina morgonsändningar härifrån måste det vara rent.
- Det var miljöpartiets dag igår, så idag var det ganska okej, men i morgon bitti kommer det att vara hemskt. De stora partierna lämnar alltid efter sig mest skräp, berättar parkarbetaren Bengt Falk.
Klockan tio på morgonen är Almedalen ren och nya flygblad delas redan ut. Kampanjandet är i full gång i tälten. Med en vattenflaska, ballong eller karamell försöker man att dra uppmärksamheten till sig, men frågan är om det finns öron så att det räcker till alla dessa budskap. I vimlet på Donnersplats är nästan alla klädda i t-shirtar med budskap.
Journalisterna är inte här. De trängs uppe i Spegelsalen på Wisby hotell där Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna inom Alliansen talar om gemensam ekonomisk politik. Spegelsalen räcker inte till på långa vägar och folk står på tå ute i entrén för att se och höra. Här gör gotlänningen Tore Gannholm ett tappert försök att protestera mot förslaget om att Gotland ska bli en del av Stockholmsregionen vid en ny regionindelning av Sverige. Lappar lyckas han i alla fall dela ut.
Delar ut Guds ord
Roul Åkeson från Malmö är här i ett helt annat ärende. Han är en kristen mc-kille, "biker-pastor" och ledare för organisationen Biker Church Europe och han hoppas få en stund med partiledarna här för att få överlämna en tavla med tio Guds bud och parollen ""Sverige är ett kristet land".
Hittills har bara Göran Persson sagt nej tack. Hägglund och Reinfelt tog emot. Det resultatet är han ganska nöjd med.
- Det är lite svårt att komma fram, men det går. Säpo-poliserna litar på oss, säger Roul Åkesson.
Säpopoliserna Roger och Ronny har inte heller tid att lyssna.
De har annat i tankarna, deras ögon söker efter det som bryter mönstret. Det är inte terrorister som ingår i hotbilden en dag som den här. Snarare enskilda galningar. Omkring partiledarna är trängseln enorm, men säpo-poliserna ser lugna ut.
- Vi är tränade för det här.
Vid lunchtid har den lite kaosartade budskapscirkusen i grytan vid Donnersplats blivit så stor, att transportbilarna får problem att passera.
En kille har ställt sig på en låda och klätt ut sig till en Pär Nuder som slarvar med hundralapparna och en muf:are promenerar omkring med en manshög Reinfeldt i papp.
Men om man verkligen vill nå ut med ett budskap här - hur gör man då?
Vi vänder oss till "PR-akuten" med lobbyisterna Jessica Henryson och Mattias Goldmann från PR-byrån Westanders. De bjuder på en halvtimmes fri rådgivning och alltifrån stora och etablerade förbund till mindre organisationer som det feministiska serietecknarkollektivet har nappat på deras erbjudande.
Så når man ut
Rådgivning behövs. Många gör fel. Mattias och Jessica drar sina tre bästa tips för att någon ska höra dina rop i Almedalen:
- Fokusera på mottagaren! Var inte en kravmaskin utan visa att du är den som kan hjälpa politikerna att uppfylla sina löften. Det finns säkert någon punkt i partiernas program som talar för att de vill vara med och genomföra det som du jobbar för. Men man får se det utifrån deras perspektiv och använda deras argument. Här är det väldigt många som gör fel, också mycket stora företag.
- Fokusera på budskapet och inte på pressklippen. Politikerna stannar längre än de måste i Visby. Passa på att föra fram ditt budskap till politikerna när de har en ledig stund. Och rikta dig till rätt person: Hellre den relevanta handläggaren än till partiledaren.
- Fokusera på här och nu! Det gäller inte minst ett valår som det här. Även om du har ett långsiktigt mål så måste du lyfta fram sådant som kan hjälpa politikern att få glänsa innan valet i september.
Jessica Henryson och Mattias Goldmann tycker att Almedalen fungerar som arena för demokratin. Här har alla chans att komma fram till partiledaren - också en biker-pastor från Malmö.
- Resten av året får man ju inte tillträde till de här kretsarna, säger Mattias Goldmann:
- Dessutom är det väldigt bra för politikerna att komma hit. Här får de en chans att träffa vanligt folk och det gör de faktiskt inte så ofta annars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!