"Syftet var att dölja mutor"
Hedersordförande i Rederi AB Gotland, Eric D Nilsson fick 13,2 miljoner kronor i mäklarersättning för snabbfärjorna som byggdes i Frankrike och Kina.Det var uppgifter som inte redovisades öppet till aktieägarna. Samma båtar drog in 10 miljoner kronor till den avlidna rederichefens konto.
Advokat Jonas Reiner lyfte fram detta när Svea hovrätt höll förhandlingar på tisdagen för att reda ut om rederichefen tagit mutor.
Den granskningsrapport som minoritetsägarna lät göra av Rederi AB Gotland 2004, använde han i sitt försvar för att bland annat visa att rederiet tillämpade okonventionella metoder i sin affärsverksamhet.
- Rapporten styrker att rederiet tog flera informella beslut under den här perioden och att rederichefen medverkade i förhandlingarna, sa Jonas Reiner.
Allvarlig kritik
Med det ville han visa att rederichefen tagit emot pengarna som lagliga rederirabatter och att rederiets ledning visste om det.
Granskningen omfattade perioden 1997-2003 och rederiet skulle då avnotera sig från börsen samtidigt som bolaget köpte upp aktier på marknaden för att "döda" dessa. Det innebar att familjen Nilsson slutligen fick aktiemajoriteten i rederiet.
Rapporten riktade allvarlig kritik mot hela styrelsens informella arbetssätt samtidigt som de fick en del beröm.
Rabatter utan motprestation
- Kinafärjorna var en utomordentligt bra affär för rederiet, sa Jonas Reiner som ansåg att bolaget hade rederichefen att tacka för det.
Jonas Reiner använde sig också de två domarna från Finland som exempel på att det inte var mutor som betalats ut. Den tjänsteman som satte in 10 miljoner kronor på rederichefens konto friades i båda instanser.
Åklagaren Kjell Lilieholm stödjer sig också på Vasa hovrätts dom där en av tre ledamöter i rätten hade en skiljaktig mening. Där kom det fram att det mesta i hanteringen av "rederirabatten" avvek från det normala.
Det är inte normalt att höja en rederirabatt för att kompensera att det blir mer jobb. Rederirabatter kräver ingen motprestation. Avtalet mellan rederiet och motortillverkaren stämde inte med den muntliga överenskommelsen om rederirabatt vare sig när det gällde rubrik, innehåll eller avtalspart.
- Syftet med avtalet var bara att dölja att det handlade om mutor, konstaterar Kjell Lilieholm.
Bandade förhör
Att pengarna var rederirabatter som rederichefens bolag Euro Marine skulle ha tyckte åklagaren inte heller stämde.
- Bolaget har inte bedrivit någon verksamhet under den tiden enligt årsredovisningen. Det kom in över 4,5 miljoner kronor på rederichefens konto, men de gick inte vidare till bolaget. Det är ett rent faktureringsbolag.
Andra dagen fick hovrätten lyssna på bandinspelningar av förhören med rederichefen som inte längre är i livet. De två tjänstemän på Rolls Royce som låtit betala ur sammanlagt 1,4 miljoner kronor till rederichefens konto i Schweiz var uppsatta att förhöras per telefon. En gick inte att nå, medan den andra var tillgänglig.
Han förnekar bestämt att pengarna avsåg något annat än rederirabatter.
- Vi har inte betalat ut några pengar för att få hjälp av rederichefen. Det är en efterhandskonstruktion, sa han bland annat.
Jan-Erik och Jan-Eric
På torsdagen fortsätter Svea hovrätts arbete med att reda ut om de 11 miljoner kronorna var mutor eller rederirabatter.
Två som ska höras är Rederi AB Gotlands direktör Jan-Erik Rosengren och styrelseordföranden Jan-Eric Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!