Sverige vill inte ha gas från planerade ledningen

- Sverige väntar med att diskutera gasledningen tills vi får en ansökan om en sådan. Sverige är inte intresserat av att köpa gas.
Det sade statsminister Göran Persson i går i Visby, under det internationella mötet kring Östersjön.

Gotland2006-08-18 06:00
Den rysk-tyska gasledningen, som planeras av två stater och som kanske ska dras alldeles utanför Gotland, med ett kontrolltorn utanför Gotska Sandön, var flitigt på tapeten under mötet i går. Frågan var uppe under Göran Perssons tal, den berördes i frågorna till statscheferna och miljödepartementets företrädare fick många frågor om den.
Även folkpartiets riksdagsledamot Carl B Hamilton delade ut sin rapport om gasledningen och krävde att Sverige motarbetar en sådan.
Persson sade att Sverige vill följa internationell lag och det betyder att frågan inte kan tas upp på allvar förrän det föreligger en ansökan om att få dra en gasledning. Det gör det inte i dag.

Har diskuterats
Men han sade att statsministrarna i EU har diskuterat gasledningen.
- Varje gång frågan kommer upp säger jag att vi måste börja diskussionen med att belysa miljöaspekterna.
På frågan om Sverige vill ha en så kallad grenledning av en eventuell gasledning, för att själv få tillgång till rysk gas, sade Göran Persson:
- Sverige vill inte använda gas i energisystemet.
Även statsminister Matti Vanhanen, Finland och Lettlands statschef Gediminas Kirkilas uttryckte skepticism vad gällde gasledningen.
Krister Nilsson är statssekreterare hos miljöminister Lena Sommestad. Han säger till Gotlands Tidningar att det pågår en samrådsprocess mellan Östersjö-länderna och det konsortium som bildats för att bygga en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. Man diskuterar bland annat riskerna med att lägga ned en ledning på botten av Östersjön, där det finns mycket gamla giftgaser, minor och mängder av fosfor som kan komma att röras upp.
- Sverige var första land att peka på de här miljöriskerna, säger Krister Nilsson.

Prövas av regeringen
En eventuell ansökan om att lägga ned en gasledning kommer att prövas av regeringen, enligt Havsrättskonventionen. Därtill kommer frågan om kompressorstationen, en station som föreslagits ska ligga utanför Gotska Sandön eller Fårö, med en höjd på 70 meter.
- Den ska behandlas efter svenska miljöbalken och det är också regeringen som avgör en sådan fråga.
Krister Nilsson säger att Sverige för konsortiet påtalat vilken besvärlig etablering en station skulle bli, av ekologiska skäl.
- De har sagt att kanske kommer de att helt undvika en station, säger han och berättar att det är just stationen som är anledningen till att gasledningen måste dras nära land, så nära Gotland. Utan en station kan ledningen dras längre ut till havs.
Nästa möte mellan konsortiet och Östersjö-länderna är planerat till slutet av augusti i S:t Petersburg.
Noteras kan att det konsortium, som bildats för att bygga gasledningen mellan Ryssland och Tyskland är ett hett diskussionsämne i Tyskland. Ordförande är förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder, som i rollen som kansler, lät regeringen bevilja en kreditgaranti för projektet, innan han avgick som politiker och blev bolagsordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om