Svenskar dåliga på datasäkerhet

Svenskarna behöver bli bättre på datasäkerhet. Nu råder MSB alla att se över vilka apparater hemma som verkligen måste vara uppkopplade.

Stefan Boltzius, här med frun Lilleba, kommer från it-branschen men lever inte som han lärt.
– Jag är oerhört slarvig med lösenord. Jag kör med de få jag har och har samma till flera konton, säger han.

Stefan Boltzius, här med frun Lilleba, kommer från it-branschen men lever inte som han lärt. – Jag är oerhört slarvig med lösenord. Jag kör med de få jag har och har samma till flera konton, säger han.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-15 07:09

Robotdammsugare, smarta klockor och mobiltelefoner är bara några av de digitala prylar som många av oss använder dagligen. Men digitaliseringen ökar också risken för att utomstående kommer över information som de kan utnyttja. Med kampanjen "Tänk säkert" vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen att vi börjar reflektera över hur vi alla kan öka vår cybersäkerhet.

– Målet är att få till en beteendeförändring, att människor utvecklar ett säkrare beteende i den digitala världen, säger Marianne Rilde Björkman, kampanjansvarig på MSB.

Mer än var fjärde svensk oroar sig för att bli utsatt för it-relaterad brottslighet och nästan en femtedel av svenskarna har blivit utsatta, det visar en undersökning från Novus. Det kan handla om att bedragare kommit över personlig information eller kortuppgifter som använts för att handla på nätet. Företag kan råka ut för företagskapning som i värsta fall kan leda till att man förlorar kontroll över företaget. Men trots det använder nästan halva landets befolkning samma lösenord på flera konton eller har ett alltför enkelt lösenord – det duger inte med namn på katten eller barnen. 

– Det är som att låsa dörren och lägga nyckeln utanför dörren, säger Marianne Rilde Björkman, som föreslår ett besök på MSB:s hemsida där det finns en rad tips kring cybersäkerhet.

Ett av de viktigast är att skapa starka lösenord eller att använda en lösenordshanterare. Att inte lämna ut sina lösenord eller använda samma lösen på flera konton är ytterligare ett råd. Annat som är viktigt att tänka på är att uppdatera datorer, appar och routrar och att fundera över vilka apparater hemma som verkligen behöver vara uppkopplade. 

– Bedragare kan komma åt nätverket hemma genom våra uppkopplade smarta saker som till exempel högtalare och kylskåp, säger Marianne Rilde Björkman, som också vill att vi ska bli bättre på att skydda våra kortuppgifter:

– Ha ett kort som du bara använder när du handlar på nätet, spara aldrig kortuppgifter på webbsidor och handla på säkra sidor.

Kampanjen "Tänk säkert" är en del av MSB:s långsiktiga informationssäkerhetsarbete. För digitaliseringen ökar och de kriminella är smarta och utnyttjar de nya tjänster som kommer.

– Vi måste inse att vi måste ta ett eget ansvar. Vi måste tänka efter och vara på vår vakt hela tiden, säger Marianne Rilde Björkman.

Mahdi Azizi jobbar med att sälja elektronik. Han är påläst om vilka faror som finns och använder långa, krångliga lösenord och byter ganska ofta, främst därför att han glömmer bort dem emellanåt.
Mahdi Azizi jobbar med att sälja elektronik. Han är påläst om vilka faror som finns och använder långa, krångliga lösenord och byter ganska ofta, främst därför att han glömmer bort dem emellanåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!