Svenska Spel får tuff kritik

Riksrevisionen vill ge Lotteriinspektionen skarpare vapen mot spelföretag som bryter mot reglerna. Förslaget välkomnas av Svenska Spel.- Det finns ett behov av att strama upp nuvarande spelreglering, säger företagets vd Lennart Käll.

Gotland2012-06-30 04:00

I går släppte Riksrevisionen, den myndighet som bland annat granskar statliga företag, sin rapport om spelmonopolet. Granskarna är kritiska mot spelmonopolet och delar upp problematiken i två delar. Den första handlar om de tillstånd som ges. Villkoren är för otydliga och tillsynen är inte tillräcklig, enligt granskningen.

- Vi håller i stora drag med om slutsatserna, säger Lennart Käll.


Saknar tillsyn
Lotteriinspektionen kritiseras för att vara tandlös och sakna sanktionsmöjligheter mot spelföretag som bryter mot reglerna.

- Det finns idag ingen möjlighet att utöva tillsyn och vidta åtgärder mot oreglerade privata företag utan speltillstånd som marknadsför sina farligaste spel, det är ingen bra ordning, säger Lennart Käll.

Den andra delen handlar om Svenska Spels verksamhet. Riksrevisionen anser att företaget är för dåligt på spelansvarsåtgärder. Företaget tar till sig kritiken, men tycker ändå att bolaget arbetar mycket med förebyggande åtgärder.

- Vi har åldersgränser, krav på budget och tid samt vi marknadsför inte de farligaste spelen, som kasino och spelautomater. Vi gör väldigt mycket i dag, men det är klart att vi kan göra mycket mer, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel.


Vill avreglera
Gotlands moderate riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt har engagerat sig i frågan och menar att marknaden för spel bör avregleras.

- Varken staten eller Svenska Spel har lyckats, vi vill få till ett licenssystem. Jag förordar en statlig spelmyndighet som både delar ut licenser och som kan dela ut tuffa straff för aktörer som missköter sig, säger Gustaf Hoffstedt.


Danmark exempel
Han pekar ut Danmark som en förebild. Där har flera privata spelbolag betalat stora pengar för licenser att verka på den danska spelmarknaden.

- Det visar att företagen är beredda att betala höga skatter för att vara med på marknaden, säger Gustaf Hoffstedt.


Mer avvaktande
Från Svenska Spel är man mer avvaktande.

- Man referera till Danmark. Men jag vill avvakta, slutsatserna i Riksrevisionens rapport baserar sig på ett system som bara varit igång under ett halvår, lika viktigt att också jämföra med vad man gör i till exempel Finland och Norge, säger Lennart Käll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om